Debatt: Gårdsförsäljning hot mot alkoholpolitiken

Debatt. Vi måste välja om vi vill behålla den svenska modellen, där vi utesluter privata vinstintressen i detaljhandel med alkoholdrycker, eller om vi ska släppa in marknadskrafterna. Omfattande forskning visar att det skulle leda till ökad konsumtion, ökade alkoholskador och samhällskostnader.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Not Found2018-05-15 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Alkoholkonsumtion innebär inget större problem för de allra flesta.

Men det finns många som har ett riskfyllt beteende, som dricker för ofta och i för stora mängder.

Vittnesmål från polisen är tydliga, kvinnomisshandel och fall där barn far illa ökar med alkoholkonsumtion.

Men det stannar inte där. Alkoholen orsakar också stora problem i form av fosterskador, trafikolyckor och olika typer av sjukdomar. Varje år dör cirka 1 000 svenskar i cancer som orsakats av alkohol. 30 procent av dessa dödsfall har orsakats av måttlig eller låg alkoholkonsumtion.

Det finns ingen riskfri alkoholkonsumtion ur cancersynpunkt.

Men ju mer man dricker, desto större är risken. Mer än tio procent av alla dödsfall i bröstcancer i Sverige orsakas av alkohol.

Det är dessa konsekvenser av alkoholen som vi bör ta hänsyn till när vi utformar våra politiska förslag.

Att marknadsföring och försäljning av alkohol är reglerad i Sverige är för att motverka dessa skador och förhindra att fler drabbas.

När friheten att få köpa och sälja alkohol var och när som helst ställs mot hälsa och trygghet känns valet lätt.

Ändå har en majoritet i riksdagens socialutskott nyligen sagt sig vilja tillåta gårdsförsäljning av alkohol och riksdagen klubbade förslaget i förra veckan. Det presenteras som en självklar och oproblematisk lösning som skulle gynna småföretag och en levande landsbygd.

Men gårdsförsäljning handlar inte i första hand om näringspolitik utan om alkoholpolitik.

Vi måste välja om vi vill behålla den svenska modellen, där vi utesluter privata vinstintressen i detaljhandel med alkoholdrycker, eller om vi ska släppa in marknadskrafterna. Omfattande forskning visar att det skulle leda till ökad konsumtion, ökade alkoholskador och ökade samhällskostnader.

Frågan diskuterades på Liberalernas landsmöte i höstas, som tog ställning för att behålla partiets tidigare ståndpunkt att verka för småskalig gårdsförsäljning av öl och vin, under förutsättning att detta inte påverkar Systembolagets roll negativt.

Men frågan är redan utredd två gånger. Den senaste utredningen, som tillsattes av Alliansregeringen, konstaterade att det enda sättet att tillåta gårdsförsäljning är att ge även utländska europeiska alkoholtillverkare rätt att öppna alkoholbutiker varsomhelst i Sverige. Det skulle i praktiken innebära att Systembolaget avskaffades.

Därför genomfördes inte förslaget.

Det finns ingen anledning att lägga mer av skattebetalarnas pengar på att utreda samma fråga igen.

Det finns skäl att understryka att det inte är gårdsförsäljning av vin och öl från små tillverkare som skulle vara ett problem. Men det skulle hota en av grundpelarna i den svenska alkoholpolitiken, som förebygger mänskliga tragedier och räddar liv.

När friheten att få köpa och sälja alkohol var och när som helst ställs mot hälsa och trygghet känns valet lätt.

Maria Lundqvist Brömster (L), Nordmaling, riksdagskandidat

Barbro Westerholm (L), riksdagsledamot från Stockholms län