Debatt: Funktionshinderpolitiken är en del av den generella välfärden

Debatt. Att människor på grund av nedsatt autonomi, eller andra begränsningar, inte kan få sina vårdbehov tillgodosedda, på grund av att hälso- och sjukvården inte är anpassad utifrån de enskildas behov, är inte acceptabelt.

Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Foto: Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Not Found2017-10-25 16:39
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samhället har lätt att se de funktionshinderpolitiska frågorna ur ett alltför snävt vårdperspektiv där risken är stor att personer med funktionsnedsättningar enbart ses som passiva vård- och omsorgstagare.

För oss socialdemokrater är detta ett förlegat synsätt.

För oss ingår funktionshinderpolitiken som en viktig del i den generella välfärden.

I olika nationella rapporter konstateras att personer med medfödda och/eller tidigt förvärvade funktionsnedsättningar har stora svårigheter att runt om i landet söka vård och få behandling på lika villkor som befolkningen i övrigt.

För oss socialdemokrater i Nämnden för funktionshinder och habilitering i Västerbottens läns landsting är detta naturligtvis oacceptabelt.

Att människor på grund av nedsatt autonomi, eller andra begränsningar, inte kan få sina vårdbehov tillgodosedda, på grund av att hälso- och sjukvården inte är anpassad utifrån de enskildas behov, är inte acceptabelt.

Med anledning av detta beslutade den socialdemokratiskt ledda landstingsmajoriteten att, som andra landsting i Sverige, ta första steget mot en sammanhållen och anpassad hälso- och sjukvård för denna målgrupp.

Vi är glada att från och med 1 oktober 2017 kunna inleda ett projektarbete. En projektledare är redan utsedd, en styrgrupp håller på att utses, tillsammans med en arbetsgrupp som operativt ska jobba med forma en anpassad primärvård som grundar sig i en positiv särbehandling.

Projektstart sker i Umeå med en målgrupp som företrädesvis utgörs av personer med flerfunktionsnedsättningar som utvecklingsstörning, ryggmärgsbråck, CP-skador, autism och muskelsjukdomar. I Umeåområdet beräknas satsningen omfatta cirka 400 personer. Vår målsättning är en successiv utbyggnad i hela länet.

Projektarbetet kommer att ske i nära samarbete mellan primärvården och Habiliteringscentrum, men främst i samråd med länets funktionshinderrörelse.

För oss socialdemokrater är denna riktade satsning en viktig del för att kunna fortsätta säkerställa en jämlik och trygg hälso- och sjukvård för alla i länet. Med insikten om att vissa människor behöver mer för att kunna få lika mycket.

Vår förhoppning är att på detta sätt kunna bidra till att förebygga den ohälsa som enligt Folkhälsoinstitutet ligger betydligt högre bland människor med funktionsnedsättningar än hos befolkningen i stort.

För oss handlar det i grunden om en demokratifråga – att kunna leva ett självständigt och delaktigt liv med goda livsvillkor.

Kenneth Andersson(S)

ordförande i Nämnden för funktionshinder och habilitering, Västerbottens läns landsting

Linda Carstedt(S)

ledamot i Nämnden för funktionshinder och habilitering, Västerbottens läns landsting

Greger Lindqvist(S)

ledamot i Nämnden för funktionshinder och habilitering, Västerbottens läns landsting

Ulf Liljegren(S)

ledamot i Nämnden för funktionshinder och habilitering, Västerbottens läns landsting

Ulf Granström(S)

ersättare i Nämnden för funktionshinder och habilitering, Västerbottens läns landsting

I Umeåområdet beräknas satsningen omfatta cirka 400 personer. Vår målsättning är en successiv utbyggnad i hela länet.

undefined
Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT