Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget att höja den tidigaste möjliga pensionsåldern från 61 till 64 år.
Vi menar att det inte är rimligt att tvinga Sveriges äldre att jobba längre. Vi vill i stället erbjuda människor ökade valmöjligheter, som passar deras egna livsval och förutsättningar. I vår vårbudgetmotion presenterar vi därför ett antal förslag som syftar till att öka pensionssystemets flexibilitet.
Många har mycket kvar att bidra med efter pensionsåldern. Men vill efter ett långt yrkesliv få mer tid åt annat än arbete.
I dag tvingas dessa ofta välja mellan att fortsätta arbeta heltid eller sluta helt. Vi vill införa lagstadgad rätt för personer mellan 65 och 70 år att gå ner på halvtid. På så sätt kan vi behålla viktig kunskap och erfarenhet på arbetsmarknaden.
Vi vill sänka skatten för äldre som stannar kvar på arbetsmarknaden. För inkomster mellan 15 000 och 30 000 kronor innebär det ungefär 1 000 kronor mer i månaden.
Dagens system för efterlevandeskydd och delad premiepension är krångligt och leder till att många hamnar utanför. För att öka tryggheten föreslår vi ett antal förenklingar som skulle leda till att alla makar, som inte aktivt väljer bort det, omfattas av efterlevandeskydd och delar lika på premiepensionen.
Vi budgeterar också för att ta bort den avgift på sex procent som i dag tas ut för den som vill flytta PPM-rätter mellan makar.
Utöver ovanstående säger vi nej till regeringens skattehöjning på investeringssparkonton.
Vi vill också återinföra avdragsrätten för privat pensionssparande på upp till 500 kronor i månaden.
Med hjälp av dessa reformer skulle fler vilja stanna kvar längre i arbete. Det behövs i takt med att vi blir allt äldre och friskare.
Möjligheten att själv välja när man vill gå i pension, och hur man vill fördela sina pensionsrätter, gör systemet flexibelt och ger fler människor en tryggare pension.
Oscar Sjöstedt (SD), riksdagsledamot från Södermanlands län, och ekonomiskpolitisk talesperson
Lars Forsgren (SD), vice ordförande för Sverigedemokraterna Västerbotten