Kommunerna behöver stöd i sin livsmedelsstrategi för att servera mer växtbaserad skolmat – av miljö-, djurrätts- och av hälsoskäl.
I samband med hållbarhetsfestivalen i Stockholm, som samlade forskare och politiker från hela landet, lovade Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) högtidligt att i framtiden bara äta växtbaserat. Hon visar därmed Socialdemokraterna den gröna livsmedelsstrategivägen.
Sverige behöver en ny livsmedelsstrategi som påskyndar framtidens hållbara och växtbaserade jordbruk där inga djur plågas.
I Socialdemokraternas och Miljöpartiets livsmedelsstrategi, som sträcker sig till 2030 står det att: ”Regeringen anser att arbetet med att förenkla reglerna och att öka flexibiliteten kring djurhållningen bör fortsätta. Regeringen avser att ge Jordbruksverket i uppdrag att fortsätta arbetet med att se över sina föreskrifter i syfte att göra dem mer målinriktade och flexibla där så är möjligt.”
Visionen om lägre detaljeringsgrad och högre flexibilitet vad gäller svenskt djurskydd för att öka animalieproduktion upprepas i livsmedelsstrategin.
Jordbruksverket har nu lagt fram förslag på flexiblare föreskrifter för grisar, fjäderfän, får, getter och kaniner som innebär försämringar för djuren.
Sveriges stora djurskyddsorganisationer protesterar mot dessa försämringar och kritiserar speciellt förslaget om att göra det möjligt att avskilja griskultingar från sin mamma en vecka tidigare eftersom det orsakar så mycket lidande.
Jens Holm (V), ledamot i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, skriver på altinget.se (28/8 2017) att livsmedelsstrategin inte ska användas till försämringar för djuren:
”Vad anser ansvarig minister, Sven-Erik Bucht. Tänker han låta sitt flaggskepp, livsmedelsstrategin, användas för att försämra för djuren? Vad anser andra socialdemokrater och miljöpartister?”
Naturvårdsverkets rapport, ”Hållbara konsumtionsmönster”, visar att en köttskatt behövs. Att kött, mejeriprodukter och fisk helt ersätts med vegetabilisk föda är nämligen en nödvändig förutsättning för att kunna pressa ner de årliga växthusgasutsläppen från maten från 1,8 ton per person i dag till globalt hållbara 0,3 år 2050.
Vår uppmaning till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) är därför att innan valet 2018 förnya livsmedelsstrategin.
Kraftigt förstärkt djurskydd, klimatmål om halverad köttkonsumtion och ekonomiska styrmedel, främst köttskatt, som uppmuntrar kommunerna att servera växtbaserat i skolorna behövs för miljöns, djurens och vår gemensamma framtids skull.
Jonas Paulsson