Förra året gick fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation Fastigo ut och uppmanade andra branscher att utmana oss i toppen på listan över jämställda branscher.
En kartläggning som Manpower Group släppte för en tid sedan visar att vi fortfarande är ohotade i toppen.
Men vi är inte nöjda med det – vi vill ha konkurrens.
Många företag och organisationer i Västerbotten har långt kvar i sitt arbete för att utjämna könsskillnader, framförallt beträffande representationen i ledningar och styrelser. I fastighetsbranschen är jämställda ledningar i dag normen. Till exempel är fyra av tio bolagsstyrelser jämställda.
Nu hoppas vi att fler branscher vill följa vårt exempel, bidra till ett jämställt samhälle och på köpet få högre kompetens, ökad lönsamhet och trivsel.
Här kommer våra bästa tips för att öka jämställdheten:
- Betrakta jämställdhet som en affärsmässig fråga
Jämställdhet är inte en fråga om rättvisa utan om lönsamhet. En jämställd och inkluderande företagskultur uppstår inte av sig själv. Förändring kräver kunskap om normer och diskriminering bland såväl chefer som medarbetare. Att skapa en attityd och en kultur där alla känner sig välkomna är en strategi för framtiden.
- Kartlägg systematiskt jämställdheten i branschen
Varje år genomför vi i Fastigo en undersökning bland företagen i fastighetsbranschen. Här mäter vi, och följer upp nyckeltal som andel kvinnor i ledningsgrupper och antal kvinnliga vd:ar i branschen.
Genom att systematiskt kartlägga jämställdheten vill vi belysa de faktorer som vi behöver påverka för att skapa en mer jämställd – och därmed bättre – fastighetsbransch.
- Utjämna könsbalansen på alla nivåer
Jämställdhet handlar inte bara om att få fler kvinnor på ledande positioner. Det handlar också om att få fler män till kvinnodominerade positioner.
I fastighetsbranschen finns till exempel många kvinnliga tjänstemän, men desto färre kvinnliga fastighetsskötare. Genom att sätta mål om jämställdhet på alla nivåer, och exempelvis rikta särskilda satsningar mot underrepresenterade grupper kan skillnader utjämnas.
I jämställda företag och bolagsledningar fattas bättre beslut. Därför är det viktigt att jämställdhetsfrågan tas på allvar av alla företag och organisationer i Västerbotten.
Vi kommer att fortsätta arbeta med att se till att både kvinnor och män finns representerade i alla yrkeskategorier och på alla nivåer i vår bransch.
Vi hoppas att företag i andra branscher vill följa efter – och utmana oss om ledartröjan.
Mona Finnström