Debatt: EU behöver göra tuffa prioriteringar

Debatt. Vad EU prioriterar att använda sina pengar till är viktigare än på länge. Sverige kan spela en viktig roll, men det förutsätter att regeringen vet vad den vill. Gång på gång ger Socialdemokraterna dubbla budskap i frågor som handlar om EU:s budget.

Foto: Fredrik Persson/TT

Not Found2018-04-12 13:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Förhandlingarna om EU:s nästa långtidsbudget, som ska gälla efter 2020, är i full gång.

Det sker i en tid när Europa behöver hantera många stora och definierande frågor: Brexit, terrorhot, ett aggressivt Ryssland, som inte skyr några medel, och ett USA som inte längre uppträder som den fria världens ledare. Det är bara några av de frågor som EU inte bara behöver förhålla sig till utan också bidra till att lösa.

Vad EU prioriterar att använda sina pengar till är med andra ord viktigare än på länge.

Sverige kan spela en viktig roll, men det förutsätter att regeringen vet vad den vill.

Gång på gång ger Socialdemokraterna dubbla budskap i frågor som handlar om EU:s budget.

Socialdemokraternas ledamöter i Europaparlamentet har en diametralt annorlunda position än regeringen hemma i Sverige. I Europaparlamentet förmår S varken att säga nej till en mer expansiv budget eller ökade satsningar på sådant som partiet säger sig vara emot i regeringen.

Sverige ska inte betala en oproportionerligt stor del av kostnaden. Men lika viktigt som den faktiska storleken på inbetalningen är vad vi får för pengarna.

Men regeringen saknar också förmåga att prioritera.

Mest angeläget för Sverige är att budgeten moderniseras så att den gör betydligt större nytta för svenska skattebetalare än i dag.

Regionstödet behöver ses över och jordbruksstödet minska. Det innebär inte att EU ska bli smalare, men att EU ska bli mer relevant.

En skattekrona på EU-nivå måste alltid göra större nytta för svenska medborgare än en skattekrona hemma i Sverige.

Därför behöver Sverige driva en linje som innebär att konkurrenskraften stärks och förutsättningarna för jobb och tillväxt blir bättre. Forskningsanslagen behöver öka och utbytet mellan forskare från europeiska universitet bli bättre.

Vi måste också prioritera det gemensamma ansvaret för EU:s yttre gräns och på sikt införa ett gemensamt kvotflyktingsystem.

Även det europeiska säkerhetssamarbetet behöver prioriteras.

Ensam väger Sveriges röst lätt, men tillsammans inom EU kan vi garantera stabilitet och säkerhet.

Tillsammans med likasinnade länder kan Sverige samla stöd för en restriktiv budget i EU. Men det kräver att statsminister Stefan Löfven (S) tar bladet från munnen och klarlägger vad Sverige vill åstadkomma.

För om regeringen inte slåss för svenska skattebetalarnas intressen kommer ingen att göra det.

Christofer Fjellner (M), Europaparlamentariker