Debatt: Enhetliga regler kan minska algblomningen

Debatt. En bidragande orsak till övergödning är orenat avloppsvatten. I Sverige beräknas 350 000 avlopp utan anslutning till kommunens avloppsnät vara undermåliga, och minst 180 000 beräknas vara olagliga. Ofta är det äldre fastigheter som saknar eller har sämre rening.

Not Found2017-09-15 10:23
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nuförtiden ser vi ofta algblomning både vid kuster och i sjöar.

Orenade avlopp bidrar till övergödning som ger upphov till algblomning.

Därför behövs ett enhetligt regelverk som hjälper kommuner och fastighetsägare att snabbare fasa ut gamla avlopp.

Det finns inget mer uppfriskande än ett dopp en solig sommardag. Många har sett fram emot en semester med sol och bad. Men vi riskerar att mötas av en giftig sörja.

Algblomning är i grunden en naturlig process under vår och höst. Men övergödning har under senare år lett till allt kraftigare blomning, särskilt under högsommaren.

En bidragande orsak till övergödning är orenat avloppsvatten. I Sverige beräknas 350 000 avlopp utan anslutning till kommunens avloppsnät vara undermåliga, och minst 180 000 beräknas vara olagliga. Ofta är det äldre fastigheter som saknar eller har sämre rening.

Dessa orenade avlopp från småhus har en tydlig påverkan på miljön, det visar forskning på såväl nationell som internationell nivå.

Ny lagstiftning håller på att tas fram och det är viktigt att den gäller alla anläggningar, inte bara nya, vilket enligt det senaste lagförslaget riskerar att bli fallet. För att stimulera en ökad åtgärdstakt av enskilda avlopp och för att säkerställa att avloppen fungerar är det viktigt att alla anläggningar omfattas av återkommande kontroller.

En enkät som besvarats av 288 kommuner visar att det under 2016 beviljades 21 200 tillstånd för att åtgärda gamla eller bristfälliga enskilda avlopp.

Med den takten tar det 45 år innan alla enskilda avlopp håller acceptabel standard.

Dessutom ser vi att åtgärdstakten minskat det senaste året – kanske i väntan på den nya lagstiftningen.

Men här finns inget att vänta på.

För att vi snabbare ska få väl fungerande avlopp behövs ett tydligt och enhetligt regelverk som skapar förutsättningar för en ökad åtgärdstakt.

Annars får vi fortsätta leva med avlopp som släpper ut orenat vatten i våra hav och sjöar. Då blir det ingen rolig semester.

Anders Mårtensson vd för VVS-fabrikanternas råd 18541236