Sedan mitten av 1980-talet har Västerbottens läns landsting varit en stark aktör inom hälsofrämjande arbete.
När beslutet att Västerbotten skulle prioritera folkhälsoarbetet fattades, nå världens bästa hälsa och världens friskaste befolkning 2020, skedde det utan större meningsskiljaktigheter partierna emellan.
I dag behöver vi återigen sträva efter att samla samma politiska enighet kring folkhälsofrågorna, som en gång fanns, för att tillvarata de fantastiska insatser som landstingets personal utför för att stärka vår hälsa.
För oss socialdemokrater ligger folkhälsoarbetet varmt om hjärtat. Arbetet ligger i korsningen mellan två viktiga delar av vår ideologi: rationellt och ansvarsfullt användande av våra gemensamma pengar såväl som kampen för att minska hälsoklyftan mellan dem som har kort och lång utbildning, mellan höga och låga inkomster.
Som socialdemokrater kan vi aldrig stillasittande se på medan de minst välbärgade förlorar år av sin mänskliga livstid och potential. Vi vill att alla, oavsett arbete, bostadsort eller utbildningsbakgrund ska få verktygen att leva ett så hälsosamt, givande och långt liv som de kan.
Vi har sedan beslutet att prioritera folkhälsoarbetet fattades utökat landstingets hälsofrämjande arsenal.
Som socialdemokrater kan vi aldrig stillasittande se på medan de minst välbärgade förlorar år av sin mänskliga livstid och potential.
I dag arbetar vi med hälsoundersökningar för de som fyller 40, 50 och 60 år. Mer än 180 000 undersökningar har genomförts, som tillsammans med folkbildning och hälsosamtal visats sig vara effektiva för att bekämpa bland annat hjärt- kärlsjukdomar.
Idén är enkel; det handlar om att upptäcka sjukdomar i ett tidigt skeende, bekämpa dem innan de blir ett problem och ge människor verktygen att hjälpa sig själva.
Vi ser att våra folkhälsoinsatser gör skillnad. Enligt en vetenskaplig studie är besparingarna i sjukvården, på grund av hälsosamtalen, 50 procent större än kostnaderna. Västerbottens kollektiva livslängd med god hälsa har dessutom förlängts med 2 900 år.
Enligt samma studie har varje levnadsår med full livskvalitet som västerbottningarnas liv förlängts med inte kostat mer än 650 kronor. Jämför det med den nationella tumregeln för kostnadseffektiv sjukvård, där kostnaden för ett år med god livskvalitet anses ha en acceptabel kostnad på 500 000 kronor.
Det är minst sagt smart att arbeta hälsofrämjande.
I dag genomförs pilotstudier i både äldre och yngre åldersgrupper för att se om programmet bör utvecklas. Men det råder ingen tvekan om att hälsoundersökningarna måste fortsätta prioriteras som en central del av sjukstugornas och hälsocentralernas verksamhet.
Men det är fortfarande en lång väg kvar för att nå våra mål om världens bästa hälsa och världens friskaste befolkning 2020. Därför kommer vi att fortsätta att leta efter smarta lösningar för att bekämpa hälsoklyftan i Västerbotten, oavsett vilken grund den än har, och att de effektiva insatser vi gör i dag utvecklas och sprids till fler.
Marita Fransson (S), ordförande i Nämnden för folkhälsa och primärvård i södra Lappland
Harriet Hedlund (S), ordförande i Nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen
Janeth Lundberg (S), ordförande i Nämnden för folkhälsa och primärvård i Skellefteå- och Norsjöområdet