Det är dags att på allvar ta tag i bostadsfrågan och hantera den som den samhällsfråga det är.
Men för det krävs både kloka och handlingskraftiga politiker som förstår vikten av en balanserad hyresmarknad där hyresvärdar och hyresgäster har en jämlik plats.
I slutet av månaden samlas centerpartister från hela landet till stämma i Malmö. Hyresgästföreningen konstaterar att den så viktiga frågan om bostadssituationen lyfts bland motionerna. Vi vill därför bidra med en del viktiga synpunkter vad gäller bostadssituationen i dag.
Så många som 353 000 unga står i dag utan egen bostad. Landets 33 högskoleorter har ett samlat underskott på 17 000 studentbostäder. Nyanländas integration försenas när de fastnar i asylboenden i väntan på en bostad. Detta främjar knappast ett jämställt, levande, självständigt och öppet samhälle.
Det behövs fler bostäder till rimliga kostnader. Framför allt efterfrågas fler hyresrätter. För att detta ska kunna bli verklighet krävs bland annat likvärdiga skattevillkor för de olika upplåtelseformerna. I dag stödjer staten via skattesystemet ägt boende med cirka 40 miljarder kronor.
Bostadsbristen har drivit på prisutvecklingen för ägt boende. Den höga skuldsättningen innebär att en räntehöjning på en procentenhet kostar staten nio miljarder kronor i skattebortfall genom ränteavdragen.
För en bättre bostadsmarknad behöver därför de ekonomiska villkoren för att bygga och att underhålla hyresrätter förbättras.
En viktig förutsättning för en hållbar hyresbostadsmarknad är ett starkt konsumentskydd. Hyreslagen står för detta genom att den skyddar boende mot oskäliga hyreshöjningar och tillförsäkrar dem ett besittningsskydd.
Dagens bruksvärdeshyror ger samtidigt fastighetsägare trygga inkomster i såväl högkonjunktur som lågkonjunktur. För alla parter är detta en kostnadseffektiv process som kan jämföras med löneförhandlingssystemet på arbetsmarknaden.
Hyresgästföreningen bidrar kontinuerligt i arbetet med att utveckla hyressättningssystemet. Bara det senaste året har flera åtgärder vidtagits. En ny statlig utredning om hyressättning i nyproduktion slår fast att hyressättningssystemet inte har en negativ inverkan på bostadsbyggandet. Så mer marknad är ingen lösning.
Bostadskrisen påverkar hela vårt samhälle. Det måste till en bred politisk lösning för att skapa långsiktiga spelregler för en fungerande bostadsmarknad i Sverige.
På stämman har centerpartiets ombud möjlighet att ta hållbara beslut som leder till att alla ska ha rätt till ett bra hem till en rimlig kostnad.
Sveriges tillväxt och sysselsättning är beroende av en fungerande bostadsmarknad.
Sveriges tillväxt och sysselsättning främjas av rimliga hyresnivåer så att de boende har råd med mer än att bara bo.
Lillemor Göranson
ordförande Hyresgästföreningen region Norrland
353 000 unga står i dag utan egen bostad. Landets 33 högskoleorter har ett samlat underskott på 17 000 studentbostäder.