I dag påbörjas en unik rättegång vid Skellefteå tingsrätt.
800 invånare i staden Arica, i norra Chile, har stämt Boliden för de allvarliga hälsoskador man drabbats av sedan gruvbolaget 1984, via ett chilenskt företag, dumpat 21 000 ton giftigt avfall. Avfallet innehöll bland annat stora mängder arsenik och bly.
Rättegången har förberetts i fyra år och skadorna är gediget dokumenterade: cancerfall, hudförändringar, infertilitet och skadade foster.
När försäljningen av avfallet ägde rum fanns ingen internationell lagstiftning som uttryckligen förbjöd sådan export. Det chilenska bolaget hade uppgivit att avfallet skulle deponeras säkert, och att man avsåg att utvinna metaller som guld, silver med mera.
Inget av detta skedde. Avfallet täcktes inte över och några år senare byggdes bostäder i närheten.
Det chilenska bolaget gick i konkurs och ingen har kunnat ställas till svars.
Hela denna transaktion skedde under den chilenske diktatorn Augusto Pinochets tid vid makten. Då togs ingen hänsyn till fattiga invånares hälsa, det fanns heller inte några krav på att enskilda företag skulle ta sitt ansvar.
Den regering som tillträdde efter att demokratin återställts 1990 hade fullt upp med att återupprätta respekt för mänskliga rättigheter och demokratiska regler.
I april 2000 besökte Aricas dåvarande borgmästare Ivan Paredes Sverige. Som riksdagsledamot ställde jag frågan till dåvarande utrikesminister Anna Lindh (S), skrev brev till Boliden och undersökte möjligheterna för Sida att gå in med pengar.
Men trots uppenbara behov, och kompetensbrist för både miljösanering och hälsoundersökningar, saknades vilja att agera. Det var det chilenska företagets ansvar att åtgärda de problem som uppstått, och Boliden var bara villigt att ställa upp om någon annan betalade konsultarvoden och flygbiljetter i business class.
Filmen Blybarnen, som gjordes av unga filmskapare, visades i svensk tv 2009. I filmen intervjuas Bolidens dåvarande miljöchef, som tillstyrkt affären. Nu på plats i Arica gråter han och förklarar att beslutet att exportera var fatalt.
Efter att chilensk tv visat filmen blev reaktionerna starka. Flera chilenska parlamentariker kontaktade den svenska ambassaden för att få hjälp och klargjorde också sin avsikt att stämma Boliden.
En motion från Miljöpartiet om att regeringen skulle verka för ett globalt regelverk med skadeståndsansvar även för gamla miljöförsyndelser avslogs 2014.
Vid besök i Arica kunde jag själv konstatera att problemen kvarstod. Chiles hälsoministerium efterfrågade 2010 hjälp från Sverige, men biståndet till Chile var avslutat.
I ett brev till Boliden från svenska ambassaden i Chile vädjade jag till bolaget att visa god vilja och bidra med miljösanering och hälsoundersökningar. Boliden klargjorde att man inte hade för avsikt att göra någonting.
Sverige har synnerligen goda relationer till Chile. Låt inte Bolidens agerande förstöra för andra seriösa svenska företag inom gruvbranschen i Chile.
Det är dags för Boliden att ta sitt ansvar för gångna försyndelser och ställa upp för drabbade Aricabor.
Eva Zetterberg
tidigare riksdagsledamot för Vänsterpartiet, vice talman och ambassadör i Chile 2009–2014
Avfallet täcktes inte över och några år senare byggdes bostäder i närheten. Det chilenska bolaget gick i konkurs och ingen har kunnat ställas till svars.