Just nu pågår, för sjätte året i rad, Sober October.
Kampanjen vill få människor att ifrågasätta alkoholnormen, och få oss alla att reflektera över vår relation till alkohol. Just att få människor att reflektera och skapa eftertanke kring sin egen och andras alkoholkonsumtion är viktigt och något som vi på IQ jobbar med varje dag.
I Sverige är alkoholen vanligt förekommande i många sammanhang. Vid flera av våra stora högtider – till exempel jul, midsommar, påsk och nyårsafton – ses alkohol som en självklar del av firandet för många. Men leder alkohol till trevligare och roligare högtider?
Enligt en Sifo-undersökning som vi på IQ genomförde i slutet av 2016 uppgav sju av tio att de trodde att deras jul- och nyårsfirande skulle bli lika bra eller bättre om de drack mindre alkohol, och drygt var tredje svarade att deras jul- och nyårsfirande påverkats negativt av andra människors alkoholkonsumtion.
Vi kan även konstatera att det blir allt vanligare att alkohol förekommer mitt i veckan, i anslutning till olika aktiviteter med jobbet eller i umgänget med vänner. Alla som någon gång slagit på sin tv eller använt sociala medier vet att det förekommer en hel del alkohol och alkoholbudskap även där.
Kort sagt, alkohol och alkoholkonsumtion är vanligt förekommande i våra liv oavsett vad vi tycker om det och oavsett om vi dricker alkohol eller inte.
Problemet är att alkohol i dag ofta framställs som något väldigt positivt, självklart och som ett helt naturligt inslag i samhället och i vårt sociala umgänge.
De negativa aspekterna av alkohol pratas det inte lika mycket om, och den som ifrågasätter varför och på vilket sätt vi dricker alkohol riskerar att uppfattas som en moraliserande tråkmåns.
Inget kunde vara mer fel. Att börja reflektera och ifrågasätta vilken plats vi låter alkoholen ha i våra liv är att ta ansvar för både sitt eget och andras välbefinnande.
Att vi ifrågasätter våra alkoholvanor och traditioner kopplade till alkohol är viktigt och i vissa fall helt nödvändigt. Men det är inte lätt och det görs inte av sig självt. Alkoholkulturen förändras först när du och jag väljer att uppmärksamma och ifrågasätta den och agerar för att en förändring ska ske.
Att börja reflektera kring hur vi ser på alkohol är första steget.
Förändringen börjar i det lilla och kan handla om allt från att se till att det finns många och bra alkoholfria drycker på jobbets after work, fundera kring hur alkohol konsumeras under semestern, eller runt julbordet, eller vilken bild av alkohol man själv förmedlar på social medier.
Att vara tydlig med vad du själv känner, våga ställa de lite obekväma frågorna och vara öppen för förändring när det gäller alkohol är viktigt. Du är antagligen inte ensam om att fundera kring frågor kopplade till alkohol men någon måste vara först med att lyfta frågan och få igång dialogen.
Låt den personen vara du.
Anna Kervall
tf vd på IQ
Det blir allt vanligare att alkohol förekommer mitt i veckan, i anslutning till olika aktiviteter med jobbet eller i umgänget med vänner.