Stressen i arbetslivet kan minska med förebyggande arbetsmiljöarbete.
För två år sedan kom Arbetsmiljöverkets föreskrifter för att motverka stress, diskriminering och trakasserier. Men föreskrifterna har fått ett begränsat genomslag. Det visar en undersökning som fackförbundet Vision gjort. Nu behöver arbetsgivare i Västerbottens län ta ansvar så att verktygen används och ger effekt.
Visions medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden. De är stolta, professionella och engagerade i sina jobb.
Samtidigt upplever många att arbetsbelastningen är ohälsosamt hög och att förutsättningar för att göra ett bra jobb ofta saknas. Många anställda i välfärdsyrken och inom kyrkan blir sjuka av stress eller andra arbetsmiljöproblem.
Därför fortsätter vi i Vision vårt arbete för friskare arbetsplatser. Och till vår hjälp har vi Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA), som trädde i kraft i mars 2016.
Minska antalet medarbetare per chef så att cheferna kan jobba förebyggande med arbetsmiljön.
Enligt arbetsmiljölagen är arbetsgivare skyldiga att, i samverkan med facken, erbjuda skyddsombud och chefer adekvat utbildning. Ändå har bara hälften av Visions skyddsombud fått utbildning om föreskrifterna genom sin arbetsgivare, trots att de är ytterst ansvariga för arbetsmiljön.
En fjärdedel av skyddsombuden och huvudskyddsombuden uppger att föreskrifterna endast används i liten utsträckning, eller inte alls, i arbetsmiljöarbetet på den egna arbetsplatsen. Ungefär lika många anser att föreskrifterna inte bidragit till att förbättra arbetsmiljön.
Vision föreslår därför tre åtgärder för att öka kunskapen om föreskrifterna, stärka det lokala arbetsmiljöarbetet och skapa friskare arbetsplatser:
- Utbilda politiker, skyddsombud och chefer om föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö. Att involvera lokala politiker har visat sig ge mycket gott resultat.
- Stödja lokala verksamheter med praktiska verktyg, som checklistor, att nå en hälsosam balans mellan krav och resurser.
- Minska antalet medarbetare per chef så att cheferna kan jobba förebyggande med arbetsmiljön.
Vision vill se initiativ till utbildningsinsatser och systematiskt arbete med verktygen ute på arbetsplatserna. Här har arbetsgivare i Västerbottens län, berörda myndigheter, ansvariga politiker och fackliga organisationer ett gemensamt ansvar.
För sjukskrivningstrenden går att bryta. Arbetslivet kan bli mer mänskligt genom ett systematiskt och förebyggande arbetsmiljöarbete.
I det arbetet vill Vision vara med och bidra.
Lars Burström, ordförande Vision Västerbottens läns landsting
Bella Lawson, ordförande Vision Region Västerbotten
Marie Sandström, ordförande Vision Umeåavdelningen
Emma Långström, ordförande Vision Norsjö
Mattias Arousell, huvudskyddsombud Vision Luleå stiftavdelning 424
Susanne Landström, huvudskyddsombud Vision Umeåavdelningen
Ingrid Boström, ordförande Vision Skellefteåavdelningen
Peter Burman, ordförande Vision Vännäs
Per Forman, vice ordförande Vision Vännäs
Magdalena Lundgren, styrelseledamot Vision Vännäs
Catarina Brändström, styrelseledamot Vision Vännäs
Svante Simu, huvudskyddsombud Vision Vännäs
Johanna Karlsson Bazarschi, miljöombud Vision Vännäs
Malin Gustafsson, huvudskyddsombud Vision Skellefteåavdelningen
Ann-Gerd Cardin, huvudskyddsombud Vision Västerbottens läns landsting
Katarina Holmqvist, förbundsstyrelseledamot Vision
Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision