Sjukvården i Västerbotten ska bli ännu bättre.
Efter tre års gott samarbete, mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, där vi skapat en stabil ekonomi, kan våra tre partier nu strategiskt satsa ytterligare 12 miljoner kronor på att öka tillgängligheten till vården.
Vi satsar på:
- Helgoperationer samt kvälls- och helgöppna mottagningar för att minska väntetiderna.
- Digitala mottagningar för vårdmöten på distans som kompletterar hälsocentralernas ordinarie verksamhet.
- Fler tjänster via 1177 så att vården finns nära tillhands, till exempel tidbokning via nätet.
- Satsning på servicepersonal som ett komplement i vården.
- Ökad personalrekrytering till inlandet via Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman.
- Förbättrad planering av vårdplatser för en tryggare och säkrare vård.
Genom smarta tekniska lösningar, och mer öppen verksamhet under kvällar och helger, kan vi korta vårdköerna och skapa flexibilitet.
Via vårdguiden 1177 öppnar vi Västerbottens första digitala hälsocentral. Det ger dig som patient större möjlighet att möta vården från hemmet bland annat genom digitala vårdmöten och möjlighet att boka tid via nätet.
I Storuman, Bjurholm och på Mariehem i Umeå finns redan våra första digitala mottagningar där patienten blir bedömd av en sjuksköterska för åkommor som inte behöver ett fysiskt möte. På så sätt ser vi till att tiden tillsammans med vårdpersonal finns till för bland annat kroniskt sjuka och multisjuka äldre, de som behöver tiden mest. Det är en vård som möter framtidens behov jämlikt och med hög kvalitet.
Genom att låta servicepersonal hantera de arbetsuppgifter där vårdkompetens inte är nödvändig får sjuksköterskor och undersköterskor mer tid för patienterna.
Personalen är vår viktigaste resurs. Men rekrytering är en av vår tids stora utmaningar. Här skiljer sig inte landstinget från andra aktörer men tillsammans kan vi göra mer.
Därför satsar vi på offensiva rekryteringsinsatser i glesbygd genom att stärka resurserna till Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman. Enheten har en unik kunskap om hur man på bästa sätt ska bedriva rekryteringsarbete i glesbygd och på landsbygd. Det stärker Västerbotten som ett gott län att leva, bo och verka i.
För att möta ett ökat vårdbehov, och bristen på vårdpersonal, går vi nu vidare med arbetssättet vårdnära service. Genom att låta servicepersonal hantera de arbetsuppgifter där vårdkompetens inte är nödvändig får sjuksköterskor och undersköterskor mer tid för patienterna.
Med tydliga ansvarsområden kan sjuksköterske- och undersköterskeyrket göras mer attraktivt samtidigt som vårdnära service öppnar ytterligare en dörr till ett yrke inom vården. Något som sammantaget stärker vården och ökar tryggheten närmast dig som patient.
Redan våren 2017 gjorde vi riktade satsningar med 40 miljoner kronor för att öka tillgängligheten och minska väntetiderna i vården.
Det innebar bland annat att korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin, och till vuxenpsykiatrin och en möjlighet för cirka 25 sjuksköterskor att vidareutbilda sig med studielön inom bristyrken, en unik satsning för ett landsting i vår storlek.
Satsningen har gett goda resultat:
- Väntetiderna till barn- och ungdomspsykiatrin har minskat dramatiskt.
- Fler specialistsjuksköterskor tar nu plats i vården.
Vården i Västerbotten ska gynna alla som bor här. Ingen ska bli förbisprungen eller förbisedd. Köerna ska bli kortare och vården ska verkställas snabbare, framför allt för dem med störst behov.
En gemensamt finansierad vård ska gå före skattesänkningar som gör de rika rikare. Inga försäkringar ska göra att de med god ekonomi skapar ännu sämre förutsättningar för de med dålig. Solidaritet är ett starkt ledord.
Totalt satsar vi 52 miljoner kronor under 2017 och 2018 för att göra vården med tillgänglig för västerbottningarna.
Peter Olofsson (S), landstingsråd, ordförande i landstingsstyrelsen
LiseLotte Olsson (V), landstingsråd med ansvar för jämställdhet
Robert Winroth (MP), landstingsråd med ansvar för miljö och innovation