Därför sänker vi avgiften

Ingen ska få det sämre jämfört med utredningens ursprungliga förslag.

Not Found2013-02-06 05:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Isak Froms (S), riksdagsledamot för Västerbottens län, Lilly Bäcklunds (S), ordförande Socialdemokraterna i Västerbotten, Peter Olofssons (S), landstingsråd Västerbottens läns landsting, och Lennart Holmlunds (S), kommunalråd Umeå, debattartikel ”Rättvist sponsra rika kommuner?” publicerad i Norran och på norran.se torsdagen den 31 januari 2013.

Vi är många som är glada över att det nya skatteutjämningssystemet förhoppningsvis kommer att bli klart under hösten 2013 och vara på plats från och med 1 januari 2014. Min och moderaternas utgångspunkt har varit, och kommer fortsatt att vara, att alla kommuner, landsting och regioner ska ha en så god möjlighet som möjligt att kunna erbjuda invånarna en likvärdig service i hela landet.

Alliansregeringens förslag överensstämmer i stora delar med det förslag som lämnades från utjämningskommittén. En kommitté som bestod av alla partier, utom Sverigedemokraterna, och som var eniga i sitt förslag.

Kommittén där alliansen såväl som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet var delaktiga och överens, pekade på ett antal felaktigheter inom det nuvarande systemet för kostnadsutjämning. Bland annat vilar det nuvarande systemet för barnomsorg på beräkningar från 1991. Mycket har hänt sedan dess och det gamla systemet återspeglar inte längre det nya. Barnomsorgen i många kommuner ser inte längre ut som den gjorde för 22 år sedan.

Samtidigt genomförs vissa justeringar av inkomstutjämningen där avgiften sänks för de kommuner som betalar en avgift inom ramen för inkomstutjämningen. Genom sänkningen av avgiften skapas bättre förutsättningar för tillväxt. Regeringen skjuter i stället till cirka en miljard kronor, utöver de 70 miljarder kronor som i dag betalas in av staten till utjämningssystemet, för att kompensera för sänkningen av avgifterna. Utgångspunkten är att ingen kommun eller inget landsting ska få det sämre jämfört med utredningens ursprungliga förslag.

I politik får inte alla alltid exakt som de vill. Det handlar om att kompromissa. Utjämningskommitténs förslag är en kompromiss mellan sju partier som såg behovet av att reformera systemet, men som i flera delar vill olika saker. Nu har man lyckats enas om ett förslag som regeringen i stort avser att genomföra. Ett förslag som jag ställer mig bakom och min förhoppning är att vi även under hösten ska kunna komma överens om ett system som gynnar hela landet. Medborgarna, likvärdigheten och kvaliteten måste stå i centrum.

Elisabeth Björnsdotter Rahm(M)

riksdagsledamot för Västerbottens län

Läs mer om