Efter valet 2014 ingick Vänsterpartiet i Malå ett valtekniskt samarbete med Socialdemokraterna. Vi ställde oss bakom deras kandidater till ordförandeposterna i utbyte mot extra mandat i kommunstyrelsen och ett muntligt löfte om samverkan i politiska frågor.
Ett år senare står det klart att S inte har något verkligt intresse av en sådan samverkan. Våra inbjudningar till samtal förblir obesvarade och S röstar konsekvent ner våra förslag. Vänsterpartiet avbryter därför alla försök att skapa en styrande vänsterkoalition och går i opposition i Malå.
Det avgörande skälet bakom beslutet är att vi inte fått gehör i frågan om en arbetstidsförkortning inom omsorgen. Detta var vår utan jämförelse viktigaste fråga i valrörelsen.
Vi har under det senaste året lyft frågan i olika sammanhang, men S har antingen ignorerat våra propåer eller gjort gemensam sak med de borgerliga partierna och röstat ner förslaget.
I ett läge där sjukskrivningstalen inom delar av omsorgsnämndens verksamhet ligger långt över tio procent är det för oss en gåta att S ställer sig kallsinniga till ett förslag med så dokumenterat goda effekter. I andra kommuner, exempelvis Umeå, har S förstått reformens värde och genomför den nu – inte sällan med stöd av, eller efter initiativ av, Vänsterpartiet.
Frågan om sex timmars arbetsdag är emellertid inte det enda skälet bakom vårt beslut. Lika viktigt är det faktum att något verkligt samarbete mellan S och V överhuvudtaget inte kommit till stånd efter valet.
I kombination med det faktum att S i kommunfullmäktige röstat ner även våra andra förslag, till exempel stöd till papperslösa flyktingar och införandet av krav på kollektivavtal i kommunens upphandlingar, gör att vi uppfattar Socialdemokraterna som ointresserade av att bygga upp en vänstermajoritet i Malå.
När det kommer till beslut i de tyngsta frågorna, som budgeten, gör S redan i dag upp med kommunens näst största parti, Malålistan. För oss ter det sig därför naturligt att denna konstellation även offentligt får utgöra kommunens styrande koalition.
Att V, med ett väljarunderlag på 13,3 procent i kommunvalet, inte får något inflytande över politiken i Malå är i första hand ett problem för kommunens medborgare.
Med oss i styret hade Malå kommun gått i bräschen för försök med arbetstidsförkortning inom omsorgen. Vi hade använt överskottet inom barn- och utbildningsnämnden till att anställa nödvändig personal till skolan. Vi hade skapat fredade områden där papperslösa flyktingar kan utföra enkla vardagsärenden utan rädsla – och mycket, mycket mer.
Vi hade, kort sagt, gjort Malå till ett mer progressivt och framtidsinriktat samhälle, i stället för en kommun präglad av det bakåtsträvande förvaltande som Socialdemokraterna och Malålistan gjort till sitt signum.
Jan-Anders Perdahl(V)
ledamot kommunfullmäktige i Malå
Petter Lundström(V)
ledamot kommunfullmäktige i Malå
Britt-Marie Snell-Perdahl(V)
ledamot kommunfullmäktige i Malå
Andreas Nuottaniemi(V)
ledamot kommunfullmäktige i Malå
Åke Wallgren
ordförande Vänsterpartiet i Malå
Vänsterpartiet avbryter alla försök att skapa en styrande vänsterkoalition och går i opposition i Malå.