Därför gör vi en egen undersökning

Replik. Tyvärr når mätningen inte alla målgrupper som i dag driver företag i Skellefteå eftersom den endast skickas ut till medlemmar i Svenskt Näringsliv. Vår avsikt med att få ut undersökningen till fler företagare är att bli ännu säkrare på hur kommunen ska ge bästa möjliga service till företagarna.

Not Found2017-01-26 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Mikael Bengtssons ledare ” Hur tänkte du här, Bengt Ivansson”, publicerad i Norran och på norran.se tisdagen den 24 januari 2016.

Hej Mikael.

Jag är glad att du är lika intresserad av frågan om näringslivets utveckling i Skellefteå som jag själv är.

Den är ju, som vi båda inser, den mest centrala frågan eftersom vi utan nya jobb i vår kommun inte kommer att lyckas med målet att nå 80 000 invånare 2030.

Det är avgörande att fler väljer att starta egna företag, att våra lokala företag vill och väljer att investera för tillväxt och att företag utifrån väljer att flytta hela eller delar av sin verksamhet till Skellefteå.

Den mätning som Svenskt Näringsliv genomför varje år är viktig och relevant och beskriver vad en betydelsefull grupp av företagare anser om hur det är att driva företag i vår kommun.

Vi har alldeles nyss offentliggjort ett nytt näringslivspolitiskt program med 18 prioriteringar och 43 konkreta åtgärder för genomförande, ett program med bred politisk förankring. Svenskt Näringslivs mätning har haft stor betydelse för innehållet i programmet.

Tyvärr når mätningen inte alla målgrupper som i dag driver företag i Skellefteå eftersom den endast skickas ut till medlemmar i Svenskt Näringsliv. Vår avsikt med att få ut undersökningen till fler företagare i Skellefteå är att bli ännu säkrare på hur kommunen ska ge bästa möjliga service till företagarna.

Om ett utökat svarsunderlag bekräftar tidigare resultat, eller om det blir skillnad åt ena eller andra hållet, är bara intressant för att ge oss ytterligare fakta att stå på.

Vi kommer även att genomföra cirka 150 djupintervjuer med företagare som haft ett ärende hos kommunens verksamheter; exempelvis bygglov, ett miljöärende eller liknande. Vi vill helt enkelt veta så mycket som möjligt för att få en grund för våra olika insatser.

En insats som vi tror mycket på är den nya, obligatoriska och årliga näringslivsutbildningen för kommunens alla tjänstepersoner och politiker som har med företagare att göra i sitt dagliga arbete.

Här svarar jag på de frågor du ställer:

- Är du missnöjd med den bild av kommunens näringsliv som presenteras i Svenskt Näringslivs undersökning, upplever du den missvisande?

Svar: Jag är absolut inte nöjd med det resultat som Svenskt Näringslivs undersökning visar utan vill naturligtvis att Skellefteå ska upplevas som en utmärkt kommun för alla företagare. Mätningen är inte missvisande. Vi vet vad den grupp som har svarat tycker om Skellefteås näringslivsklimat – men vill veta vad ännu fler tycker.

- Svenskt Näringslivs undersökning bygger till stora delar på hur kommunens företagare upplever sin situation – alltså subjektivitet, inte objektivitet. Tycker du att kommunens företagare är ovanligt gnälliga?

Svar: Skellefteå kommuns företagare gnäller inte. De är tvärtom duktiga och drivna personer med höga förväntningar på sig själva och sin omgivning. Det är viktiga egenskaper som behövs för att lyckas.

- Låt oss leka med tanken att kommunens egen undersökning i stort kommer fram till samma resultat som Svenskt Näringslivs. Hur tänker du agera då? Var det pengar som kastades i älven och som kunde ha använts bättre – eller?

Svar: När ett företag upplever att utvecklingen inte är den önskade vill man gärna ta reda på vad som är problemet. Det vill vi med, och det är inget konstigt med det. Motsatsen känns mer skrämmande för mig, att vi inte hade ett intresse av att ta reda på hur det ligger till bland så många företagargrupper som möjligt.

- Hur hög bedömer du trovärdigheten vara när kommunen själv undersöker näringslivsklimatet i Skellefteå?

Svar: Jag tror att de som svarar på dessa frågor är lika uppriktiga och ärliga som de som svarar på Svenskt Näringslivs frågor. Undersökningen är anonymiserad och utförs av en extern leverantör precis på samma sätt som Svenskt Näringsliv gör sin mätning.

- Om inte återstår ändå huvudfrågan: Hur löser du det här, Bengt Ivansson. Hur vill du förbättra det lokala företagsklimatet så att möjligheterna att starta, driva, utveckla och expandera företag förändras till det bättre?

Svar: Kommunen vill och ska ta sin del av ansvaret för att Skellefteå ska vara en bra kommun att driva företag i. Det näringslivspolitiska programmet är grunden för vårt arbete med det.

Men i det vardagliga livet som företagare är det inte bara kommunen som en företagare har kontakt med. En företagare har normalt sett väsentligt mer kontakt med andra företagare, personal, kunder, leverantörer etcetera än med kommunala företrädare.

Vi kan och behöver alla hjälpas åt att inspirera fler till nyföretagande, mod och vilja att investera för fortsatt tillväxt och utveckling. Och till de som funderar på att hitta en ny plats att etablera sitt företag på behöver vi alla hjälpas åt att berätta om vårt fina Skellefteå.

Vi använder flera olika undersökningar som underlag för vårt arbete. Bland annat Sveriges kommuner och landstings Insiktsmätning där det preliminära resultatet indikerar att kommunens service till näringslivet får rejält bättre betyg 2016 jämfört med 2015.

Med vänliga hälsningar

Bengt Ivansson näringslivschef Skellefteå kommun Svar direkt: Ett stort tack Bengt Ivansson för att du antog min utmaning och för dina uttömmande svar på mina frågor kring näringslivsklimatet i Skellefteå. Det är så man tillsammans skapar ett gott debattklimat, någonting som börjar bli en bristvara i tider som dessa. Jag tänker inte gå i polemik med dig här och nu. Däremot lär jag återkomma i ämnet i en eller annan form. Mikael Bengtsson politisk redaktör på Norran 11441683Norran 24/1 2016Norran 24/1 2016