Daniel Ådin: Alliansen missbrukar landets konstitution

Arkivbild: Jeanette Lövgren

Arkivbild: Jeanette Lövgren

Foto: Arkivbild: Jeanette Lövgren

Not Found2017-07-28 07:59
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den politiska kris som utlöstes av Transportsstyrelsens generalhaveri i dess hantering av fordonsregistret har nu fått än mer oroväckande följder. Transportsstyrelsens lagvidriga och oansvarsfulla agerande måste förstås utredas.

Om en oansvarig generaldirektör kan agera på detta vis finns det också skäl att se över styret i fler myndigheter. Man kan också fundera hur det kommer sig att den då ansvariga infrastrukturminister Anna Johansson inte informerats i tid. Men är det verkligen det som efterfrågas?

Måhända har tv-serier som West Wing och House of Cards fått större genomslag än jag trott. Inte för att de på något vis är dåliga men tv-seriernas glorifierande av det politiska fulspelet passar nog bättre på tv än i verkligheten. Det tycks som om fler och fler betraktar politik som ett spel grundat på taktik och välplanerade utspel. Vad värre är, det tycks också gälla Alliansens partiledare.

Alliansledarnas utspel i onsdags var ett lysande exempel på detta. De visade inget som helst intresse att låta riksdagens konstitutionsutskott utreda vad som verkligen hänt. De valde istället att direkt ta till storsläggan och lämna in en misstroendeförklaring mot tre av regeringens statsråd, Johansson, Ygeman och Hultqvist.

Regeringen lyder under lagen precis som alla andra och om någon av regeringens ledamöter bryter mot de regler som grundlagen föreskriver kan de avsättas. Det finns dock inget i grundlagen om att statsråd ska kunna avsättas av partipolitiska skäl.

För att en misstroendeförklaring ska gå genom krävs en absolut majoritet i riksdagen. Det innebär att 175 av riksdagens 349 ledamöter måste rösta för misstroendeförklaringen. Tanken bakom detta är att om en regering tvingas avgå ska det finnas en majoritet som är beredd att ta över ansvaret och regera landet.

Innan torsdagens besked spekulerades det om statsminister Stefan Löfven skulle lämna in sin och rege-ringens avskedsansökan. Det gjorde han tack och lov inte. Minst två partier i den borgerliga alliansen har vid flera tillfällen sagt att man inte är intresserad av att samregera eller regera med stöd av Sverigedemokraterna. Det finns således inget seriöst regeringsalternativ.

Misstroendeförklaringar är inte ett frikort till att välja bort de ministrar man inte gillar. Anders Ygeman och Anna Johansson valde att avsäga sig sina platser utan strid. Försvarsministern Peter Hultqvist gjorde det inte.

Det vore tacknämligt om Alliansen nu kunde lägga fram sina bevis för att Hultqvist verkligen brutit mot sitt konstitutionella ansvar.

Om inte så sätter det ett farligt exempel för kommande minoritetsregeringar.

Daniel Ådin(S), Skellefteå

Misstroendeförklaringar är inte ett frikort till att välja bort de ministrar man inte gillar.

undefined
Arkivbild: Jeanette Lövgren