Det var ett välkommet tal som Storbritanniens premiärminister David Cameron nyligen höll om EU. Talet innebär att ledarna i ett EU-land är beredda att omförhandla medlemskapets villkor och lyssna på sin befolkning. Det borde även Sverige göra.
Den Europeiska unionen är på väg åt fel håll. Euron och den ekonomiska krisen har skapat en social katastrof i stora delar av Europa. Miljontals européer har drabbats av arbetslöshet och fattigdom. Samtidigt väljer EU att rädda bankerna med enorma belopp. Inom euroområdet överförs allt mer av makten över den ekonomiska politiken från medlemsländerna till Bryssel.
Det är tydligt att EU och framför allt eurozonen går i riktning mot en superstat. Det gamla mer sammanhållna och mindre överstatliga EU som vi blev medlemmar i finns inte kvar längre. Mot den bakgrunden är det välkommet att Storbritannien nu lyfter frågan om vad EU-medlemskapet ska innebära och om man över huvud taget ska vara med. Det öppnar möjligheter även för Sverige.
Vänsterpartiet menar att även Sverige bör följa Storbritanniens exempel och kräva att EU-medlemskapets villkor omförhandlas. Vi ska inte följa med på euroområdets resa mot en europeisk superstat. Det finns fyra områden där behovet av förändring är särskilt stort. - För det första måste EU-fördraget få ett socialt protokoll som stoppar låglönekonkurrensen och de allt sämre sociala villkoren för dem som arbetar i andra EU-länder. Svenska kollektivavtal ska gälla för alla som arbetar i Sverige och EU ska inte få försämra svensk arbetsrätt. Idag ser vi hur arbetstagare från andra medlemsländer utnyttjas hänsynslöst i Sverige. De får arbeta här till undermåliga löner och villkor bara av det skälet att de kommer från ett annat land. Det är ett utnyttjande av dem och det pressar löner och villkor för alla arbetstagare i Sverige.
- För det andra måste Sverige få ett juridiskt bindande undantag från hela EMU och europrojektet. Vi ska inte göras till del av en centralstyrd gemensam ekonomisk politik. Idag finns det tendenser till att detta sker stegvis, att vi smygs in i euron bakvägen. Men svenska folket har sagt nej till EMU och det måste respekteras.
- För det tredje måste vi få rätten att ställa hårdare miljökrav och folkhälsokrav än vad EU i övrigt gör. Idag förhindrar EU oss att gå före på miljöområdet, vilket är oacceptabelt. Hänsyn till miljön är viktigare än företagens fria marknad. Vi vill att Sverige ska kunna gå före på miljöområdet och bli en pionjär när det gäller att minska utsläppen av växthusgaser.
- Slutligen vill vi att Sverige lämnar EU:s jordbrukspolitik och att en nationell politik på området istället inrättas. Det ska också öppna för en betydande sänkning av vår avgift till EU. Det är orimligt att vi betalar allt mer pengar till en ineffektiv och orättvis jordbrukspolitik och till en svällande byråkrati i Bryssel.
Vänsterpartiet vill se mer internationellt samarbete. Men dagens EU har stora demokratiska brister och gör fel saker. EU påtvingar länder en misslyckad högerpolitik.
Det är inte mycket jag är enig med David Cameron om, men att han låter de brittiska medborgarna få säga sitt om medlemskapet är mycket positivt. EU måste våga lyssna på befolkningarna, och stödet är litet för dagens utveckling av unionen.
Den brittiska viljan att omförhandla villkoren öppnar även för oss att omförhandla dem och minska EU:s makt. Fredrik Reinfeldt och regeringen borde ta vara på den här öppningen och driva frågan om omförhandlingar. EU behöver mer inflytande från medborgarna, mindre centralism och överstatlighet.
Jonas Sjöstedt
partiledare Vänsterpartiet
Mikael Gustafsson
EU-parlamentariker för Vänsterpartiet