Blundar för det nya utanförskapet

Debatt. Om regeringen fortsätter att blunda för utmaningarna riskerar vi att hamna i ett samhälle där vi lever parallellt, bredvid varandra, men inte tillsammans.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-03-06 10:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det går bra för många i Sverige, för andra går det alls inte bra.

Trots en stark ekonomisk tillväxt, med ökad sysselsättning, lever fortsatt var sjunde person i utanförskap. För unga som saknar gymnasieutbildning fördjupas utanförskapet när de får allt svårare att få sitt första jobb.

I det läget väljer arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S (bilden) att blunda för det nya utanförskapet och att utvecklingen i Sverige är på väg åt fel håll.

Sedan den rödgröna regeringen tillträdde har antalet unga arbetslösa som varit inskrivna på Arbetsförmedlingen längre än sex månader ökat med över 3 000 personer. Antalet unga i sysselsättningsfasen har ökat med över 50 procent. Att Johansson då hävdar att regeringens politik minskat ungdomsarbetslösheten är inte ansvarsfullt.

Ylva Johanssons uttalande om att ”nu håller vi på att lösa ungdomsarbetslösheten” visar tydligt att regeringen helt tappat greppet om jobbfrågan. De vill varken se eller ta tag i problemet med för få vägar till arbetsmarknaden och brist på enkla jobb för de som saknar erfarenhet eller rätt utbildning.

Att bryta det nya utanförskapet bör stå högst upp på dagordningen. Det kräver nya reformer:

Arbetsmarknaden behöver öppnas för dem som i dag står utanför. Sverige har till exempel lägst andel enkla jobb i hela EU. Moderaterna föreslår därför en ny anställningsform för unga upp till 23 år utan gymnasieexamen och nyanlända de första fem åren.

Anställningen ska innehålla utbildningsinslag för förutsättningar att lära sig jobbet på jobbet. Det ska också vara enkelt för arbetsgivare så att fler ska våga öppna dörren till sin arbetsplats. Första jobbet-anställningen ger möjlighet att anställa till lägre kostnad med större flexibilitet.

Det behöver löna sig bättre att gå från bidrag till egen försörjning. Därför föreslår vi att det ska bli mer lönsamt att arbeta vid lägre inkomster och därtill en utökad jobbstimulans för att mer av lönen ska kunna behållas när man tar steget in på arbetsmarknaden. Samtidigt behöver kraven öka på att fler ska göra sig anställningsbara och stå för sin egen försörjning.

Sverige ska vara starkt och sammanhållet. Om regeringen fortsätter att blunda för utmaningarna riskerar vi att hamna i ett samhälle där vi lever parallellt, bredvid varandra, men inte tillsammans.

Elisabeth Svantesson(M)

riksdagsledamot för Örebro län och arbetsmarknadspolitisk talesperson

Edward Riedl(M)

riksdagsledamot för Västerbottens län

undefined