Det är dags att ta en seriös debatt om värderingar och det utbredda hedersrelaterade våldet och förtrycket i Sverige.
Det måste förebyggas och bekämpas kraftfullt på alla fronter.
Carin Götblad, regionpolischef i Uppsala och tidigare regeringens samordnare mot våld i nära relationer, skrev i somras att mörkertalet kring hur många som är utsatta för hedersförtryck, såväl barn och unga som vuxna, är gigantiskt.
En rapport som hon lade fram 2014 visade att omkring 100 000 tjejer och killar i Sverige lever under förtryckande hederskulturella normer.
Våren 2016 publicerade föreningen Varken hora eller kuvad rapporten ”Elvahundra”. Det är en studie som försöker kartlägga förekomsten av diskriminering och förtryck i hederns namn bland 1 100 ungdomar i några av Stockolms förorter.
Ungdomarna mellan 12 och 18 år, och ett 50-tal föräldrar med icke-svensk bakgrund deltog.
Resultatet visar att hedersnormen råder och förekommer i både muslimska och kristna familjer.
Flera muslimska feminister har varnat för ökade spänningar i samhället. Soheila Fors, som skapat ett antal säkra miljöer för hederskulturernas offer, har samma budskap.
De och deras föräldrar kom hit för att de hade hört att Sverige var ett land där förtryck under diktatur och religion inte fanns. I dag är det inte så. Antalet utanförskapsområden har ökat till 130.
I många storstadsförorter styr kriminella gäng. Rättssamhället utmanas. Bilar sätts i brand och blåljuspersonal utsätts för stenkastning. ”Moralpoliser” ger sig på kvinnor som inte har rätt klädsel eller är på ”fel” plats vid ”fel” tid.
Det är mycket oroande.
Någonting måste göras.
Vi som är uppväxta under 1960- och 1970-talet fick uppleva att kvinnors rättigheter och friheter ökade i Sverige. Astrid Lindgrens böcker om Pippi Långstrump har inspirerat oss och många flickor långt utanför Sveriges gränser. Boken om världens starkaste flicka behövs mer än någonsin i varje hem – och bibliotek.
Ska vi komma tillrätta med hedersförtryck och våld måste vi kasta skygglapparna. Redan 2009 uppmärksammade Kristdemokratiska kvinnoförbundet (KDK) hedersvåld och förtryck i en rapport med förslag på åtgärder.
Kunskap och utbildning om hederskultur måste bli större hos all personal inom förskolan, skolan, vården och socialtjänsten. Polis och rättsvårdande myndigheter behöver få ökade resurser att utreda brott i hederns namn. Det behövs en nationell stödlinje och ökad myndighetssamverkan.
Ett jämställt samhälle är ett hållbart samhälle, både socialt, kulturellt och ekonomiskt.
Våga se och agera mot diskriminering och förtryck. Alla människors lika och okränkbara värde gäller alla och alltid.
Tillsammans kan vi göra skillnad.
Marie-Louise Forslund Mustaniemi