Det behövs en tydligare strategi för att klara av den långsiktiga kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården i Västerbotten.
Det räcker inte med att ”bara” höja lönen för att bli en attraktiv och konkurrenskraftig arbetsgivare – även om lönen självklart är en viktig del.
Det finns andra viktiga och angelägna frågor.
Det behöver till exempel bli enklare att kombinera jobb med familj och fritid med hjälp av flexibla arbetstidsmodeller. Landstingets medarbetare måste få förutsättningar att få sitt livspussel att gå ihop.
Sjukvården behöver också skapa bättre förutsättningar för att kunna jobba efter 65 år – för dem som vill det. För det behövs ett mer kraftfullt arbete med att skapa en arbetsmiljö som medarbetarna trivs i.
I detta arbete är det viktigt att det finns en strukturerad yrkesintroduktion för nyanställda. Alltför många nyutbildade sjuksköterskor lämnar yrket.
Precis som läkarna behöver sjuksköterskorna en tydlig karriärväg genom yrkeslivet kopplat till erfarenhet, kompetens, utbildning och lön. Det skulle möjliggöra att personalen i högre utsträckning jobbar på höjden av sin kompetens.
Sjukvårdens personal vitnar många gånger om att de utför arbetsuppgifter som andra yrkesgrupper skulle kunna göra snabbare och mer kostnadseffektivt. Personalen måste i mycket högre utsträckning få jobba med det som de är utbildade till.
Inom vissa områden har vi kommit en bit på vägen, men det behövs mer. Moderaterna kommer att lägga fram förslag för att åstadkomma de förändringar som krävs för att hälso- och sjukvården ska bli en bättre och mer attraktiv arbetsgivare. En arbetsgivare som ser sin personal.
Genom en aktiv och utvecklade personalpolitik skapas förutsättningar för sjukvården att möta patientens behov.
Om dessa åtgärder prioriterades högre politiskt skulle situationen se bättre ut.
Nicklas Sandström(M)
oppositionslandstingsråd i Västerbotten läns landsting