Replik på Moa Berglöfs krönika ” Nej Björn Söder, demokrati handlar inte om att tvinga på folk liberalism”, publicerad i Norran och på norran.se måndagen den 2 januari 2017.
I en krönika i Norran påstår Moa Berglöf att jag menar att ”demokrati handlar om socialliberala värderingar som tvingas på människor”.
Jag undrar var hon har fått detta ifrån? Det kan i alla fall inte vara från debatten mellan mig och Birgitta Ohlsson (L) i P1 Morgon (30/11 2016) som hon refererar till i sin krönika. Jag har nämligen aldrig påstått detta.
Det jag däremot med bestämdhet hävdat, både i debatten med Birgitta Ohlsson och i andra sammanhang, är att det socialliberala etablissemanget gjort demokratibegreppet synonymt med sina egna politiska uppfattningar. Delar man inte dessa uppfattningar ”svajar” man, enligt Berglöf, ”betänkligt i demokratifrågorna”.
Det var också det som Birgitta Ohlsson flera gånger under debatten återkom till när hon pratade om de europeiska värderingar vi måste stå upp för. Värderingar som det socialliberala etablissemanget själva har formulerat och lagt in i sitt demokratibegrepp.
Enligt den liberala demokratisynen är vi odemokratiska därför att vi har särskilda politiska åsikter som skiljer sig från de uppfattningar som bekännarna av denna demokratisyn gjort synonymt med demokratibegreppet och som inte får ifrågasättas.
Är man emot överstatliga EU är man per definition odemokratisk.
Är man emot det mångkulturella samhällsbygget är man per definition odemokratisk.
Är man emot den förda massinvandringspolitiken är man per definition odemokratisk.
Vi sverigedemokrater bekänner oss till den klassiska definitionen av demokrati som primärt vilar på principerna om att beslut ska fattas enligt majoritetsprincipen, att likhet inför lagen och allmän och lika rösträtt för medborgare ska råda, att yttrandefrihet, tryckfrihet, mötesfrihet, föreningsfrihet och rättstrygghet är helt nödvändiga inslag för att medborgarna ska kunna och våga informera sig, engagera sig och fullt ut utnyttja sin rösträtt i fria och hemliga val.
Vi är motståndare till att demokratibegreppet görs synonymt med egna politiska uppfattningar, såsom det socialliberala etablissemanget gör.
Björn Söder(SD)
riksdagsledamot för Stockholms län och riksdagens andre vice talman
Svar direkt: Den som hör Björn Söder (SD) och Birgitta Ohlsson (L) debattera Polens kraschande demokrati hör förvisso en massa bedyranden om att Sverigedemokraterna kanske är det mest demokratiska av alla svenska partier eftersom de vill ha fler folkomröstningar. Men den hör också Björn Söder tala om medborgerliga fri- och rättigheter som vore de någon slags avsmakningsmeny där man kan välja ut det som för tillfället faller en på läppen.
Man ”måste förstå” de polska inskränkningarna i pressfriheten, säger Björn Söder, och kanske behövs en ”omdaning av systemet” även här i Sverige för att styra upp det ”korrupta medieetablissemanget”.
Björn Söder skriver att demokrati ”primärt” vilar på vissa fri- och rättigheter, vilka i sin tur är viktiga ”inslag” i en demokrati.
Det är faktiskt svårt att tolka Sverigedemokraterna på annat vis än att demokrati för dem är ett relativt begrepp, att godtyckligt töjas och bändas åt olika håll beroende på vem som för dagen känner sig kränkt.
Samma som alltid hos populisterna: Känslor och åsikter jämställs med fakta och verifierbar sanning. För den nya politiska era som Björn Söder jublar åt i radiodebatten är inte det minsta ny. Vi har med viss regelbundenhet sett våra västerländska demokratier utmanas av den typ av politiskt etablissemang som Söder tillhör.
Just därför måste vi komma ihåg att det återigen handlar om populister som vill tillskansa sig mer makt för egen vinning. I Sverigedemokraternas fall genom en process som saknar både förståelse och respekt för vad verklig demokrati innebär.
Moa Berglöf