Att ta klimatansvar är ingen uppoffring

Debatt. Ibland låter det som att det är en uppoffring att ta klimatansvar. I verkligheten tror vi att det är tvärtom. När vi finner gröna lösningar, som resten av världen också behöver, kan jobb och industrier växa fram.

Foto: Denis Paquin/AP Photo/TT

Not Found2018-07-27 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Marker och skördar bränns sönder, gräset har gulnat, betet sinar och bönderna tvingas planera för att skicka djuren på slakt.

Över världen smälter isar, väderkatastroferna blir fler och värre, krig och konflikter följer i torkans spår.

Jordens medeltemperatur har varit över den normala 400 månader i sträck. Det händer här och nu, klimatet kan inte vänta.

Ibland låter det som att det är en uppoffring att ta klimatansvar. I verkligheten tror vi att det är tvärtom. När vi finner gröna lösningar, som resten av världen också behöver, kan jobb och industrier växa fram. Att bryta med köp-och-släng, och värdera tid högre än fler prylar, är något som många av oss längtar efter.

Den här sommaren har det blivit tydligt att den stora frågan inte är vad det kostar att ställa om till fossilfritt och klimatsäkra samhället. Den stora frågan är vad det kostar att låta bli.

Vi har tagit fajten för miljön. Vi har fördubblat miljöbudgeten, tagit steg mot 100 procent förnybart, infört en skatt på flyget och räddat nattåg.

Europas miljörörelser säger att Sverige nu har världens främsta klimatpolitik.

Tack vare klimatklivet har en biogasanläggning i Skellefteå byggts ut och fler laddstationer för elbilar blivit verklighet.

Klimatinvesteringarna märks också i Västerbotten. Tack vare klimatklivet har till exempel en anläggning för lustgasdestruktion på Norrlands universitetssjukhus i Umeå skapats, en biogasanläggning i Skellefteå byggts ut och fler laddstationer för elbilar blivit verklighet.

Mycket av detta är sådant som andra partier fortfarande vill stoppa, skära ner eller prioritera bort.

I stället behöver vi göra mer. Miljöpartiet vill:

- Bygga ihop Sverige

Vi ska bygga nya banor för snabba tåg, rusta upp och bygga ut järnvägen i hela landet. Tåget ska vara billigare än flyget, och snabbare än bilen. Vi ska tillverka bilbränslen i Sverige och bryta oljeberoendet så att man kan leva där bilen behövs även efter oljesamhället.

- Rädda haven

Vi ska förbjuda alla tillsatta mikroplaster i hushållsprodukter, sätta avgift på engångsartiklar, så det blir mer flergångsanvändning, och kriminalisera all nedskräpning.

- Säkra svensk matförsörjning

Vi vill sätta ett mål om en 80-procentig självförsörjningsgrad i livsmedelsproduktionen. Skolor och äldreboenden ska ställa minst samma krav som svenska miljö- och djurregler gör när de köper in mat. Vi vill beskatta importerat ”fulkött” som är billigt för att djuren betalat priset, genom till exempel överanvändning av antibiotika.

Det är nu det avgörs om vi klarar av att möta klimathotet, eller om de väder som i dag är extrema blir de nya normala.

Många gör mycket för miljön. Det viktigaste vi gör är det vi kan göra tillsammans. Det miljövänliga valet ska vara enklare, billigare och roligare än det miljödåliga.

Det handlar om politik.

Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet

Elin Söderberg, riksdagskandidat för Miljöpartiet i Västerbotten

Läs mer om