Att ta ansvar för efterbehandlingen av våra gruvor finns i Bolidens dna

Bild från det efterbehandlade sandmagasinet Gillervattnet utanför Boliden.

Bild från det efterbehandlade sandmagasinet Gillervattnet utanför Boliden.

Foto: Boliden

Not Found2018-07-11 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined
Bild från det efterbehandlade sandmagasinet Gillervattnet utanför Boliden.

I fredags, 6 juli, presenterade en statlig utredning att de ekonomiska säkerheterna för gruvor behöver öka. Detta för att skattebetalare ej ska behöva betala notan för efterbehandling om gruvbolaget hamnar på obestånd. Inom Boliden är vi väl medvetna om vikten av detta, men att dra slutsatsen att det inom Boliden saknas medel är ett vilseledande påstående.

Det åligger varje gruvföretag att ta ansvar för att på ett miljömässigt säkert sätt planera för avveckling av verksamheten. En viktig grund för detta är att medel avsätts kontinuerligt så att medel finns tillgängliga när gruvan stänger och efterbehandlas. I händelse av att gruvföretaget avvecklas och verksamheten avbryts i förtid ska gruvbolagen ha garantier från banker som kan täcka upp för kostnader för efterbehandlingsåtgärder som ännu inte utförts. Gruvindustrin är den enda industriella verksamhet i Sverige som har krav på ett sådant ”dubbelt” efterbehandlingsskydd. Det är i grunden ett bra system som ger både hängslen och livrem till skattebetalare.

Boliden är idag ett välmående företag. All vår verksamhet är tillståndspliktig och i samband med miljöprövningar har villkoren för respektive gruva, inklusive finansiering för efterbehandlingsinsatser, beslutats. Det är villkor som Boliden uppfyller för varje enskild gruva.

”Vi uppdaterar våra efterbehandlingsbehov och dess kostnader varje kvartal eftersom detta är en del av vårt DNA.”

Diskussionen som uppstått som en följd av utredningen handlar enbart om storleken på finansieringen. Det efterbehandlingsarbete som Boliden har planerat för vid respektive gruva är fortsatt mycket gångbart, för att inte säga världsledande. Vi har själva identifierat att finansieringen för dessa i vissa fall behöver justeras. I pågående och kommande miljöprövningar kommer detta ske. Vi uppdaterar emellertid våra efterbehandlingsbehov och dess kostnader varje kvartal eftersom detta är en del av vårt DNA, prövningarna sker som bekant mer sällan.

Utgångspunkten är och måste vara att företaget tar fullt ansvar. Boliden har funnits i mer än 90 år. Vi har utvecklats och samhällena omkring oss har utvecklats. Vår miljöprestanda har förbättrats och kunskapen och kraven från samhället omkring oss har ökat. En utveckling som naturligtvis fortsätter.

Aitik och Garpenberg är två gruvor med mycket lång kvarvarande livslängd och när dessa en dag ska avvecklas på ett ansvarsfullt sätt är det rimligt att anta att kunskap och teknik förbättrats. Därför är det helt centralt för oss att samverka med forskningsinstitut och universitet för att därigenom driva utvecklingen framåt.

Utredningen om finansiering för efterbehandlingsinsatser är naturligtvis viktig. Långsiktiga gruvföretag ska kunna få tillstånd att bedriva värdeskapande verksamhet – något som nästa regering behöver ägna stor energi åt. Miljöprövningar kommer i sin tur reglera finansieringen och vid behov revidera befintliga åtaganden kopplade till efterbehandling. Än viktigare är det att fortsätta kunskapsutvecklingen om efterbehandlingsinsatser där regeringen gärna får genomföra satsningar vid universitet samt historiska gruvlämningar.

Alldeles oavsett kommer Boliden fortsätta utvecklas för att fortsatt vara ledande inom miljöområdet. Vi är och vill fortsätta vara viktig aktör i Västerbotten. En del i detta är att vi bidrar till samhället – inte skapar risker för den.

Pia Lindström, HR- och hållbarhetschef, Boliden Gruvor

Läs mer om