Att köpa svenskt skapar jobb

Ett annat mycket starkt argument för att välja svenskt är inte minst vår höga djuromsorg.

Not Found2013-10-30 21:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Jacob Lundbergs replik ” Köp afrikansk mat i stället för svensk” publicerad på norran.se onsdagen den 23 oktober 2013.

I en replik på min debattartikel ” Tala om varifrån maten kommer” uppmanar Jacob Lundberg Sveriges konsumenter att köpa afrikansk mat i stället för svensk. Han skriver bland annat att kött från nötkreatur som fått beta på pampas i Argentina kan vara mer miljövänligt än kött från det svenska intensivjordbruket. Men påståendet är vilseledande.

Även om debatten om kött och klimat ofta tecknas i svart och vitt så måste produktionen av nötkött ses i ett större perspektiv. För LRF är köttproduktionens för- och nackdelar ur klimat- och miljösynpunkt ingen nyhet. Att producera mer mat till en växande befolkning och samtidigt minska miljöpåverkan är en stor utmaning. Vi arbetar sedan länge med att ta fram och sprida kunskap som bidrar till att göra det svenska lantbruket långsiktigt hållbart.

När det gäller köttproduktion visar forskning på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, att metangasutsläppen per kilo kött är betydligt lägre från våra svenska kor jämfört med utsläppen från exempelvis de brasilianska. På många svenska gårdar finns också en möjlighet att producera biogas med gödseln som utgångspunkt. Det eliminerar metanutsläppen och ger dessutom ett högvärdigt koldioxidneutralt bränsle som kan användas i fordon, till uppvärmning eller till elproduktion.

Vatten blir alltmer en bristvara i världen. Sverige är ett land med goda tillgångar på vatten, och goda villkor för gräsodling. Båda är förutsättningar för att bedriva en långsiktigt hållbar köttproduktion. Sverige har även gott om areal som passar för grovfoderodling, men lämpar sig sämre för livsmedel som spannmål och andra mera krävande grödor. Att använda sådan mark för produktion av vallfoder och bete som i slutändan omvandlas till det högvärdiga livsmedlet nötkött, är både ansvarsfullt och angeläget.

Att köpa svensk mat innebär dessutom att det skapas fler jobb i hela landet jämfört med om vi importerar livsmedel. Därmed har de gröna näringarna stor betydelse för sysselsättningen.

Ett annat mycket starkt argument för att välja svenskt är inte minst vår höga djuromsorg. I dag producerar Sveriges bönder mat med några av världens strängaste regler vad gäller hänsyn till djur och miljö. Ha detta i åtanke när valet står mellan importerade livsmedel eller mat producerad av Sveriges bönder.

Det här är inte protektionism utan ett sätt att åstadkomma konkurrensvillkor på en allt mer global livsmedelsmarknad som premierar bra arbetsvillkor och djuromsorg, låg antibiotikaanvändning och god miljöhänsyn.

Helena Jonssonförbundsordförande LRF

Läs mer om