Att inte reformera är oansvarigt

Debatt. Alliansregeringen tillsatte en bred översyn som senare avbröts av den rödgröna. Först efter upprepade tillkännagivanden från riksdagen, på initiativ från Alliansen, har regeringen börjat lyssna – men någon utredning är fortfarande inte tillsatt.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-03-26 15:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Arbetsförmedlingen måste reformeras i grunden.

Ett av de största problemen är att företagare och arbetsgivare saknar förtroende för Arbetsförmedlingens förmåga att matcha individer med rätt kompetens mot vad man som företag behöver. Det är ett problem som funnits länge och nu tycks förvärras.

I årets rekryteringsenkät uppger endast nio procent att Arbetsförmedlingen fungerar mycket bra som rekryteringsväg. Till det ska läggas att nästan hälften av de tillfrågade anser att myndigheten fungerar mycket eller ganska dåligt som rekryteringsväg. Arbetsförmedlingen är sämst av alla listade alternativ.

För Centerpartiet talar detta sitt tydliga språk. Arbetsförmedlingen behöver reformeras i grunden och utsättas för konkurrens. Samtidigt har den rödgröna regeringen tyvärr visat sig passivt nöjd med situationen.

Alliansregeringen tillsatte en bred översyn som senare avbröts av den rödgröna. Först efter upprepade tillkännagivanden från riksdagen, på initiativ från Alliansen, har regeringen börjat lyssna – men någon utredning är fortfarande inte tillsatt. Det är ett oansvarigt agerande.

Tyvärr innebär det att Arbetsförmedlingen fortsätter att fungera illa och det skapar dålig matchning mellan lediga jobb och sökande kandidater. När lediga jobb inte tillsätts för att myndigheten fungerar dåligt så går det ut över arbetsgivarna, de arbetssökande och Sveriges ekonomi som helhet.

Här sitter Centerpartiet på den bästa medicinen, som är att de arbetssökande själva får välja arbetsförmedlare bland privata, ideella och offentliga förmedlare. Då väljs undermåliga åtgärder bort. I stället kan man välja en arbetsförmedlare som är specialiserad, beroende på region, utbildning eller bransch. Vi kallar det för jobbpeng.

Varje arbetssökande får en jobbpeng, beroende på utbildning, kompetens och tid i arbetslöshet. Med denna jobbpeng väljer man sedan fritt sin förmedlare. Genom att sätta högst peng på de med tuffast situation garanterar man att arbetsförmedlarna lägger mest energi att på dem som behöver det mest.

Då kan man också göra de insatser som krävs för att få personer som står långt ifrån arbetsmarknaden mer attraktiva för arbetsgivare. Det effektiviserar systemet och gynnar såväl arbetssökande som den som söker personal.

I dag har vi dessvärre en situation där matchningen på svensk arbetsmarknad hämmas av AF:s byråkrati. Därför måste regeringen agera, reformera och öppna för införandet av en jobbpeng.

Annika Qarlsson(C)

riksdagsledamot för Västra Götalands läns och arbetsmarknadspolitisk talesperson

Emil Källström(C)

riksdagsledamot för Västernorrlands län och ekonomiskpolitisk talesperson

undefined