Kommunalrådet Bert Öhlund (S) anser att Skellefteå bör säga ja till uranbrytning. Han hänvisar till att vi ska ta ansvar för kärnkraften och dess bränsle. Visst, vi måste tyvärr axla det ansvar som beslutsfattarna på 1950- och 1960-talet inte tog. De satsade på en erkänt farlig energiteknik utan att riktigt bry sig om hur riskerna skulle hanteras.
Nu 50 år efter starten står vi och andra länder med slitna kärnkraftverk och mängder av radioaktivt avfall, både från kärnkraftverken och gruvbrytningen. Bert Öhlunds resonemang förutsätter att Sverige vill fortsätta med kärnkraft. Ska vi fortsätta att strunta i de risker som vi och våra efterkommande i många led utsätts för?
Nej, vårt ansvar ligger i att avveckla kärnkraften så fort som möjligt och undanröja riskerna med avfallet. Ett stopp för kärnkraften, som i Tyskland, leder till nya jobb när investeringar läggs på förnybara energitekniker: sol, vind, vågor, bioenergi med flera. Dessutom kan andra bra insatser göras för miljön och klimatet, som att minska transportkostnaderna och oljeberoendet genom att använda lokalproducerade varor och mat.
En del oroar sig för att elen inte ska räcka till. Men många forskare har sedan länge pekat på att vi kan spara 50 procent av den el som används i dag. Särskilt stora möjligheter har industrin, men med dagens låga elpriser – som inte inkluderar ett ansvar för kärnkraftens risker – så har man ingen större anledning att anstränga sig.
Företagen Valio och Boliden kan stå som exempel. De stöder de finska kärnkraftplanerna i Pyhäjoki, mittemot Skellefteå, och blundar för riskerna. Ett kärnkraftverk i nära anslutning till den grunda Bottenviken innebär enorma problem för djur- och växtliv. Man kunde tycka att Boliden, som i åratal kämpat med att minska sin egen miljöpåverkan, nu borde dra sig för att stödja en annan miljöfarlig verksamhet.
Vi har ett ansvar att titta framåt, inte bakåt. Det blir ganska snart val i Skellefteå och i Sverige med möjlighet att byta ut politiker.
Finns det Socialdemokrater i kommunen som inte vill satsa på uranbrytning och kärnkraft? Stig fram och berätta.
Och vad anser ni ledande politiker i andra partier? Ska vi fortsatta satsa stora pengar på stickspåret kärnkraft när andra länder seglar fram med de förnybara teknikerna?
Gunilla Bäckström
Nätverket kärnkraftfritt Bottenviken