Arbetstidförkortning ska ses som en maktreform som ger den enskilde löntagaren mer makt över sitt eget liv. Arbetstidsförkortning är också en reform som ger oss mer fritid, möjlighet till ett mer jämställt familjeliv och en bättre hälsa.
Trots de stora utmaningar som landets kommuner och landsting står inför har vi som nation ständigt blivit allt rikare och hur vi då ska använda och fördela vårt välstånd är en fråga om värderingar. Ska välståndet fördelas på några få eller ska överflödet fördelas rättvist?
Arbetstidsförkortning är en billig reform och för med sig fördelar både för den enskilde och för samhället i stort, bland annat så får fler tillträde till den öppna arbetsmarknaden, vi får lägre sjuktal på sikt och mer tid med familj och vänner.
Det pågår många projekt runt om landet med olika former av arbetstidsförkortning med lyckade resultat. Ett projekt med 6 timmars arbetsdag har precis påbörjats på Skellefteå lasarett och ska utvärderas om 1,5 år.
Om vi inte reglerar arbetstiden på nationell nivå så är risken stor att många på arbetsmarknaden tvingas jobba skadligt mycket, vilket kostar både i mänskligt lidande och på ett samhällsekonomiskt plan. Vi har sänkt arbetstiden förr och vi kan göra det igen – för ett modernt och hållbart arbetsliv.
Margaretha Löfgren(V), ledamot i landstingsfullmäktige VLL