Arbetskläder i förskolan borde vara en självklarhet

Internationella kvinnodagen. Det borde vara standard för arbetsgivare inom barnomsorgen att tillhandahålla funktionella arbetskläder. Det tycker inte bara vi inom Kommunal utan också 81 procent av svenska folket. Det stod klart när vi med hjälp av Sifo undersökte frågan i februari i år.

Not Found2017-03-06 16:03
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla som någon gång hämtat barn i förskolan förstår att personalens kläder lever ett hårt liv om dagarna.

Inte minst under snöslaskiga perioder när barnens täckbyxor i princip står av sig själva i kapprummet.

Många timmar spenderas utomhus oavsett regn, snö och minusgrader. Aktiviteter äger rum i sandlådor, på leriga gräsmattor och gärna i anslutning till vattenpölar.

Inomhus utforskas olika material som klister, lera, tuschpennor och målarfärg. Det äts och dricks vid måltider. Många möten sker på golvet.

Oavsett inne eller ute så kommer personalens kläder i kontakt kroppsvätskor av olika slag. Det kan vara tårar, snor, blöjbyten, hjälp vid toalettbesök eller någon liten som kastar upp maten. I allt detta borde arbetsgivaren ta ett ansvar – som regel, alltid och överallt. Men så är det inte i dag.

Det borde vara standard för arbetsgivare inom barnomsorgen att tillhandahålla funktionella arbetskläder. Det tycker inte bara vi inom Kommunal utan också 81 procent av svenska folket. Det stod klart när vi med hjälp av Sifo undersökte frågan i februari i år.

Inom många mansdominerade branscher är arbetskläder närmast en självklarhet: fastighetsskötare, maskinister, bussförare, parkarbetare, vaktmästare.

Ibland beror det på uniformskrav eller på att arbetskläderna klassas som skyddskläder – men inte alltid. Då är marknadsföring, att profilera en yrkesskicklighet och undvika slitage på privata plagg skäl som tas på allvar

Inom kvinnodominerade branscher ser det annorlunda ut. Om du får arbetskläder eller inte beror ofta på var i landet och för vilken arbetsgivare du jobbar. Förskolan är ett tydligt exempel, trots att personalen sliter hårt på privata plagg varje dag.

Kommunal har under många år haft med sig frågan om arbetskläder till förhandlingsbordet. Vi kommer fortsätta med det – tills en lösning är på plats. För vi vet hur viktig frågan är och det är uppenbart att den påverkar både vardagen på jobbet och privatekonomin.

Men det finns också andra aktörer som kan ta täten och få till en förändring – smarta arbetsgivare, modiga och kloka politiker.

Personalen inom barnomsorgen är inte bara avgörande för våra minstas tillvaro och start här i livet. Deras yrkesskicklighet säkerställer också att föräldrar, med vetskap om att barnen har det bra, kan gå till sina jobb och betala skatt.

Det gör arbetsvillkor – som tillgång till arbetskläder – till en framtidsfråga.

Och inte bara för alla som arbetar inom barnomsorgen, utan också för föräldrar och samhället i stort.

Tobias Baudin förbundsordförande för Kommunal Eva Olofsson avdelningsordförande för Kommunal Västerbotten 18541248