Utredningar och kommittéer kommer och går.
Betyder det att förslag och nya tankar och idéer också blir verklighet?
Regionalpolitik, landsbygdspolitik och servicefrågor är områden som utretts de senaste 20 åren. Men har de gjort skillnad?
Många stretar emot, förslag hamnar i någon pappershög eller i papperskorgen, revirtänkande slår till. Myndigheter slår bakut, politiken kliver inte fram, nödvändigt politiskt mod för förändring saknas. Attityden och inställningen hos myndigheter och förvaltning måste förändras och politiker bli modigare.
Nu finns det 75 förslag och idéer från den parlamentariska landsbygdskommittén. Hur många får vi se bli verkstad och verklighet?
Norrlandsförbundet är en av många organisationer som ivrigt väntar på besked från riksdag och regering. Vi känner att landsbygdskommittén har jobbat seriöst och bra, de inspel vi gjort från förbundet har mottagits väl och blivit förslag i slutbetänkandet.
Sverige och dess landsbygder ser olika ut, men förutsättningarna måste vara likvärdiga så att lokalt och regionalt arbete kan driva utvecklingen. Vi ska ha ett helt Sverige där hela landet lever och där människor och verksamheter tillåts utvecklas.
Norra Sverige har de långa avståndens utmaningar att hantera. Infrastruktur talas det mycket om: digital infrastruktur, vägar och järnvägar, tillgång till service av olika slag.
Fortfarande går det för sakta med den digitala infrastrukturen, att skapa en digital allemansrätt. Här måste ambitionsnivån höjas för byggande och utnyttjande av modern teknik på flera områden. Förutsättningar för alla att ha tillgång till digitala servicetjänster tillhör infrastrukturen.
Lokala lärcentra är ett beprövat framgångskoncept för bygder där avstånden är långa. Distansoberoende utbildning och kompetensutveckling är en viktig landsbygdsfråga.
För landsbygdernas utveckling är det viktigt med tillgång till en effektiv kapitalförsörjning till idé- och företagsutveckling. Mer fokus måste sättas på lokal kapitalförsörjning i bygdebolag, tillväxtkassor och system som är anpassade till små företags och enskildas förutsättningar.
Här sviker de stora systemen med banker och andra institut och politiken har svårt att förstå och stödja.
Utveckling startar, som bekant, alltid lokalt, på en plats av en eller flera personer. Sedan finns det program, strategier, planer, dokument, system och ibland pengar som ska stödja. Men så dyker stuprören och revirtänkandet upp.
I stället för att motarbeta måste de stödjande systemen samverka, se helheten men också tillåta skillnader och släppa fram kreativitet och innovationer. Det blir på riktigt när det sker lokalt, på plats av enskilda eller av en grupp människor.
Politik, förvaltning och myndigheter måste bli möjliggörare och inte idka revirtänkande.
Kenneth Nilshem
ordförande i Norrlandsförbundet
Politik, förvaltning och myndigheter måste bli möjliggörare och inte vara motvalls och revirtänkande.