Konjunkturnedgången är oroande kraftig. Samtidigt har en avtalsrörelse inletts där kraven visar vilket ansvar respektive part är beredd att ta. En gemensam utgångspunkt måste vara att ge de lokala parterna verktyg att överbrygga lågkonjunkturens svåraste effekter och därmed undvika att företag och arbeten slås ut i onödan.
Det är i lönsamma företag som arbetstillfällen skapas, utvecklas och bevaras. Det ger skatteunderlag som finansierar vår gemensamma välfärd. Svensk konkurrenskraft är därför ytterst en fråga om välfärdens omfattning.
Som arbetsgivare är Sveriges teknikföretag attraktiva. Svensk industri erbjuder intressanta, välbetalda och utvecklande jobb. Så ska det vara också i framtiden. Men det kräver ett nytt tankesätt. Det är dags att skrota föreställningen att lönenivåer på enskilda företag bäst bestäms i Stockholm.
Våra medlemsföretag har olika förutsättningar. För några går det bra, andra hyfsat men för många är krisen redan ett faktum. Efterfrågan på yrkesarbetare, tekniker och ingenjörer har minskat kraftigt och är nu nere på nivåer motsvarande de i slutet av 2008. Lönenivåer måste kunna sättas lokalt där parterna vet vilka förutsättningar som finns i det enskilda företaget. Det innebär minskad makt för både oss och de centrala fackförbunden, men för oss är valet självklart – vi avstår hellre inflytande så att avtal som sluts är relevanta på plats.
Situationen kräver också en ökad flexibilitet. Svängningarna i efterfrågan kan vara hastiga. För ett företags överlevnad är det avgörande att verksamheten kan bedrivas flexibelt, till exempel genom extra arbetade timmar när produktionen kräver det, som plockas ut i ledighet när arbetstrycket är mindre. En del företag har avtalat om detta. Resultatet är en effektivare organisation som räddat arbetstillfällen i utsatta lägen. Alternativet är varslade och uppsagda medarbetare, och ett större användande av tillfälligt inhyrd personal vid arbetstoppar.
Vi har genomlevt svåra lågkonjunkturer förut. Vi har från industrins sida visat att vi kan uppnå resultat som gynnar oss alla. Vi gjorde det bland annat i inledningen av finanskrisen. Tillsammans med våra fackliga motparter räddades tusentals jobb i Sverige. Genom en ansvarsfull avtalsrörelse kan vi göra det igen.
Det som krävs är en liten del nytänkande, en insikt om sambandet mellan företagens konkurrenskraft och jobb, samt en vilja att konkret uppnå resultat. Vi är beredda att ta vår del av detta ansvar, men vi kan inte göra det ensamma.
Anders Weihe
förhandlingschef Teknikföretagen
Tomas Undin
biträdande förhandlingschef Teknikföretagen