Alliansens experiment med estetiska ämnen är snart över

Debatt. Att plocka bort de estetiska ämnena för att frigöra tid för teoretiska ämnen var en åtgärd som saknade vetenskapligt stöd. Det är snarare så att de estetiska ämnena förbättrar inlärningen i andra ämnen.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-11-16 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fram till 2011 ingick en kurs i kärnämnet estetisk verksamhet i samtliga nationella program i gymnasieskolan.

Alliansregeringen valde dock att plocka bort estetisk verksamhet som ett gymnasiegemensamt ämne.

Dessa ämnen gjordes i stället till valbara kurser. Alliansregeringens motiv var att eleverna skulle ges tid för fördjupning inom karaktärsämnena.

Att plocka bort de estetiska ämnena för att frigöra tid för teoretiska ämnen var en åtgärd som saknade vetenskapligt stöd. Det är snarare så att de estetiska ämnena förbättrar inlärningen i andra ämnen.

Internationella jämförelser visar också att estetiska ämnen har en stark ställning bland de länder som toppar utbildningsrankningen.

Men det är inte bara en sådan instrumentell syn som motiverar de estetiska ämnena. Att vidga sina möjligheter att kommunicera är positivt i sig, och utbildning i estetiska ämnen ger eleverna tillgång till flera uttryckssätt.

Vi från miljöpartiets sida motsatte oss denna negativa förändring och motionerade i flera år om att de estetiska ämnena skulle återinföras som ett gymnasiegemensamt ämne i alla gymnasieprogram.

Glädjande nog kan detta bli verklighet redan till höstterminen 2018. Detta sedan Gymnasieutredningen lagt fram utredningen ”En gymnasieskola för alla”, och en majoritet i riksdagen synes tryggad efter att Centerpartiet och Liberalerna svängt i frågan.

Utredningen anger att en majoritet av gymnasieungdomarna i dag får mindre estetisk kunskap i gymnasieskolan än före 2011. I vissa kommuner har kurserna förlagts till en enskild skola, vilket blivit en barriär.

Frivilliga estetiska kurser konkurrerar också med andra kurser inom ramen för det individuella valet och många elever har då hellre valt kurser som ger meritpoäng.

Gymnasieutredningens förslag är att estetiskt ämne ska ingå bland de gymnasiegemensamma ämnena och krävas för en gymnasieexamen, men att eleverna ska ges möjlighet att välja inriktning på ämnet.

Tidigast hösten 2018 kan detta vara infört, sju år efter att alliansregeringen avskaffade de estetiska ämnena. Men det förutsätter en mycket snabb remisshantering och att regeringen därefter skyndsamt får fram en proposition.

Sju årskullar av elever har drabbats av alliansregeringens klåfingrighet och bristande förståelse för de estetiska ämnenas vikt. Förhoppningsvis är alliansens experiment snart över och de estetiska ämnena står återigen på schemat för alla gymnasieelever.

Niclas Malmberg(MP)

riksdagsledamot för Uppsala län och kulturpolitisk talesperson.

Jabar Amin(MP)

riksdagsledamot för Västerbottens län

Att vidga sina möjligheter att kommunicera är positivt i sig, och utbildning i estetiska ämnen ger eleverna tillgång till flera uttryckssätt.

undefined