Under den senaste tiden har statlig närvaro/frånvaro diskuterats en hel del.
Landsbygdskommittén, och nu senast Statskontoret, har visat på vad det flesta redan visste – att staten lämnar lands- och glesbygd.
Statlig verksamhet kan till skillnad från privat mycket mer styras av politiska beslut.
Men då krävs politisk vilja och politisk kraft.
Sedan finns det naturligtvis olika förutsättningar för att utlokalisera verksamhet. Men ibland finns det sådant som det finns goda förutsättningar för att utveckla i lands- och glesbygd.
I Västerbotten finns flera sådana exempel, men jag ska nöja mig med att peka på ett som det borde finnas stor enighet kring. Det är SGU (Sveriges geologiska undersökning) som sedan länge varit etablerat i Malå.
Västerbotten har såväl tradition som kompetens inom området gruvor och mineraler. Det vore därför naturligt att göra en kraftsamling för att förstärka och utveckla SGU:s verksamhet i länet och i Malå.
Vad som hänt är att i stället för utveckling har en successiv avveckling skett av SGU:s verksamhet i Malå – utan större uppmärksamhet från politiskt håll.
Nu tycker jag att man ska ta chansen och göra en gemensam och kraftfull insats. Såväl lokala som regionala och nationella politiker borde agera nu när frågan om statens närvaro i hela landet är på tapeten.
Här i Västerbotten finns förutsättningar, kunskap, kompetens och tradition inom området. Här borde det vara enkelt att föra debatten om det naturliga i att SGU ökar sin närvaro och verksamhet i en region där basen för myndighetens verksamhet är tydlig.
Frågan har tidigare lyfts i bland annat den regionala mineralstrategin, ”Innovativ och hållbar utveckling av mineralsektorn”.
Nu har regionens politiker chansen att agera.
Lennart Gustavsson