Vi befinner oss just nu i det som sannolikt kommer att vara vår tids största samhällsförändring – digitaliseringen.
Faktum är att allt från skolor till bankväsende redan i dag, i det närmaste, kräver kunskap om och tillgång till digitala verktyg för att kunna nyttjas fullt ut.
Men alla kan inte ta del av den nya teknikens möjligheter. Uppskattningsvis är tio procent av invånarna i Västerbotten drabbade och för dem blir det allt svårare att ta del av det moderna samhällets utbud.
Ingen har ett exakt svar på hur många som lever i digitalt utanförskap i Sverige. De rapporter som tagits fram pekar på att cirka en miljon invånare inte kan, vill eller har möjlighet att delta i det nya digitaliserade samhället. Bara i Västerbotten motsvarar det cirka 26 000 personer.
Den här gruppen får det allt svårare att ta del av samhällsinformation i samma utsträckning som övriga grupper. Det kan exempelvis handla om att möjligheten att ta del av information om barnens skolgång när veckobrev och föräldrainformation läggs ut på digitala anslagstavlor.
Vi på Svenska stadsnätsföreningen har nyligen presenterat en studie där vi lyfter upp problematiken kring digitalt utanförskap.
Där identifierar vi fem faktorer som hindrar svenskar att ta del av det digitala samhället fullt ut: tillgång till bredband, utbildning, motivation och förmåga hos användaren samt själva tillgången till exempelvis dator och/eller surfplatta.
I samband med att vår studie presenterades så sa ansvarig minister, bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP), till TT att ”när myndigheter och förvaltningar går över till att skicka e-post i stället för vanliga brev är det en samhällsuppgift att se till att alla kan ta emot e-posten”.
Under våren kommer han att ha möjlighet att göra slag i saken när regeringen presenterar sin nya digitaliseringsstrategi. Jag hoppas att den kommer att innehålla konkreta åtgärder som stat, landsting och kommuner sedan kan arbeta efter i syfte att minska det digitala utanförskapet.
Exempel på åtgärder som behövs är att såväl bredbandsuppkoppling som tillgång till hårdvara inkluderas i försörjningsstödet. Vi efterfrågar också informationsinsatser och utbildningar riktade mot de utsatta grupperna.
Men framförallt behövs ökad kunskap i offentlig sektor om vad det digitala utanförskapet innebär samt vilka som är drabbade av det.
Det fibernät som de offentligt ägda stadsnäten, tillsammans med marknadens aktörer, byggt upp har gett Sverige förutsättningar att bli bäst i världen på att tillvarata digitaliseringens möjligheter.
Regeringen har ett stort ansvar att skapa förutsättningar för alla medborgare att fullt ut kunna vara en del av det digitala samhället.
Mikael Ek