Det finns stora utmaningar för sjukvården i Västerbotten. En av de största är de snabbt växande vårdköerna.
I jämförelse med andra landsting/regioner har Västerbotten bland de längsta vårdköerna. Den dåliga tillgängligheten gäller både för slutenvård och för primärvård. Det är inte acceptabelt att över 10 000 västerbottningar (vantetider.nu november 2016) måste stå i kö för att få vård.
För att bryta utvecklingen krävs en rad politiska åtgärder. En är att återskapa kömiljarden som under alliansregeringens tid vid makt effektivt minskade vårdköerna. Sedan den socialdemokratiskt ledda regeringen avskaffande av kömiljarden har vårdköerna återigen vuxit kraftigt.
En annan åtgärd för att öka tillgängligheten och avlasta sjukhusen är att bygga upp en första linjens vård via en stärkt primärvård. Det krävs även åtgärder för den psykiatriska vården som också har stora problem med långa väntetider.
För gruppen multisjuka, och andra personer med stora vårdbehov, är en sammanhållen vård viktig. Om vårdflöden och vårdkedjor skulle hänga ihop bättre hade det medfört minskat onödigt lidande, bättre vård samt sparade resurser.
Moderaterna vill därför att vården för multisjuka äldre blir sammanhängande mellan sjukhuset, primärvården och kommunal vård och omsorg. Det skapar förtroende för vården och minskar de samlade väntetiderna, samt gör att det går att undvika att patienter bollas runt mellan olika vårdnivåer och mellan kommun och landsting.
Den politiska S-majoriteten saknar i dag förslag på vad man vill göra för att minska vårdköerna för över de 10 000 västerbottningarna som väntar på vård.
Det krävs kraftfulla politiska åtgärder för att minska en av landets längsta vårdköer.
Nicklas Sandström(M)
oppositionslandstingsråd i Västerbottens läns landsting