Straffa hantverkare är varken rimligt eller rättvist

Debatt. Visst är det rimligt att den som släpper ut betalar för sig. Men utsläpp från bilar är redan så hårt beskattade att bilägarna betalar mer än sina egna miljökostnader. En femdubbling av fordonsskatten för hundratusentals svenska hantverkare och husbilsägare är varken rimligt eller rättvist.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Miljö2019-12-15 14:38
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Husbilar och lätta lastbilar straffas hårt när Transportstyrelsen byter modell för att beräkna fordonsskatten.

I praktiken innebär det att skatten för en ny husbil eller lätt lastbil kan fördubblas i tre år.

Vid årsskiftet slår den högre fordonsskatten igenom för samtliga nyregistrerade fordon.

I somras meddelade Transportstyrelsen att det inte skulle bli någon skattehöjning. Effekten av införandet av den nya mätmetoden skulle åtminstone inte drabba husbilarna. Men så blir det alltså inte. I budgetförhandlingarna kom regeringen, Centerpartiet och Liberalerna överens om att låta skattehöjningen slå igenom fullt ut.

Fordonsskatten baseras bland annat på fordonets koldioxidutsläpp. Tidigare har utsläppen baserats på NEDC, en standardiserad mätmetod. Men efter EU-beslut ska hela bilbranschen använda WLTP. Den nya mätmetoden är strängare, vilket innebär att utsläppen räknas som uppemot 20 procent högre jämfört med den gamla mätmetoden.

Det innebär kraftigt ökade fordonsskatter för många bilar – trots att de inte släpper ut mer än tidigare.

Husbilar och lätta lastbilar drabbades hårt när Bonus Malus-skatten infördes sommaren 2018. I många fall höjdes skatten för en husbil från runt 6 000 kronor per år till drygt 15 000. Trots att Bonus Malus inte är en skatt på utsläpp, skatten är lika stor oavsett om du kör lite eller mycket. Den är således usel som miljöskatt betraktad. Och nu kan alltså skatten komma att fördubblas.

För en lätt lastbil höjdes skatten i många fall från runt 4 000 till 9 000 kronor per år när Bonus Malus infördes. Med den nya mätmetoden blir skatten runt 14 000. Inga småpengar.

Det här är inte bara ett dråpslag mot 100 000 semesterfirande svenskar med husbil. Det slår också hårt mot hantverkare, budbilsföretag och lantbruk som är beroende av lätta lastbilar.

Visst är det rimligt att den som släpper ut betalar för sig. Men utsläpp från bilar är redan så hårt beskattade att bilägarna betalar mer än sina egna miljökostnader.

En femdubbling av fordonsskatten för hundratusentals svenska hantverkare och husbilsägare är varken rimligt eller rättvist.

Det är hög tid att regeringen ser över den nya fordonsbeskattningen. Ett första steg vore att inte hantera olika fordonsklasser inom samma system.

Christian Ekström, vd Skattebetalarna