Rädda resterna av den svenska naturskogen

Debatt. Varje år avverkas tyvärr många av de sista naturskogarna. Skogsnäringen har drivit igenom att Skogsstyrelsen ska upphöra med att registrera naturskog – så kallade nyckelbiotoper – vid avverkningsanmälningar. I Skellefteå har nyckelbiotoper nedklassats och avverkats, trots höga naturvärden.

Foto: Robin Haldert/TT

Miljö2020-01-03 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Gång efter annan har man i debattartiklar, ledare och krönikor i Norran kunnat läsa om att naturhänsynen i det svenska skogsbruket är god och att markägarnas äganderätt är hotad.

De påstås också att en orörd skog omöjliggör friluftsliv, bärplockning och jakt.

Om skribenterna hade bemödat sig att söka svar från naturvårdsexpertisen hade de upptäckt att denna betraktar skogsbruket som en miljöförstörande verksamhet. Cirka 2 000 arter är på olika sätt hotade eller missgynnade av skogsbruket, till exempel vitryggig hackspett, den parfymdoftande dofttickan och långskägg, världens längsta hänglav.

En stor del av skogarna i norra Sverige var orörda naturskogar från det att inlandsisen drog sig tillbaka till dimensionsavverkningen av jätteträd på 1800-talet. Skogarna nära bebyggelsen hade brukats försiktigt genom bland annat plockhuggning och skogsbete.

När kalhyggesbruket tog över i mitten av 1900-talet påbörjades en storskalig omvandling från naturskog till svårframkomliga trädplantager utarmade på biologisk mångfald.

Naturskogen är naturligt föryngrad. Där finns gott om döda träd i olika stadier av nedbrytning, vilket gynnar en rik biologisk mångfald.

I Skellefteå kommun är 0,8 procent av den produktiva skogsmarken skyddad enligt lag. Endast två–tre procent av den produktiva skogen består i dag av naturskog. Enligt experterna måste minst 20 procent av den produktiva skogen skyddas från skogsbruk om den biologiska mångfalden ska kunna räddas.

Få av dagens naturskogar är helt orörda. Men de har samtidigt aldrig kalhuggits och kunnat utvecklats fritt under lång tid.

Naturskogen är naturligt föryngrad och innehåller träd i alla åldrar. Där finns gott om döda träd i olika stadier av nedbrytning, vilket gynnar en rik biologisk mångfald.

I gläntor, där gamla träd har fallit, kan unga som stått och stampat i väntan på mera ljus växa sig stora. På torra marker brinner det ibland – men de gamla tallarna överlever bränderna. Insektsangrepp släcks snabbt ner av andra insekter och hackspettar. I naturskogen kan man vandra och förundras.

Varje år avverkas tyvärr många av de sista naturskogarna. Skogsnäringen har drivit igenom att Skogsstyrelsen ska upphöra med att registrera naturskog – så kallade nyckelbiotoper – vid avverkningsanmälningar. I Skellefteå har nyckelbiotoper nedklassats och avverkats, trots höga naturvärden, något som inte förekommer i till exempel Umeå.

Skogsägarna måste ta sitt ansvar för de skador som skogsbruket orsakar genom att avsätta fem procent av sin produktiva skogsmark – utan krav på ersättning. Anslagen till skydd av skog måste höjas markant så att markägare med en hög andel skyddsvärd skog inte behöver vänta i åratal på ersättning.

När skyddsvärd skog löses in får markägaren 125 procent av virkesvärdet. Det är bra.

Däremot ligger Sverige tyvärr i botten internationellt både vad gäller andelen skyddad skog och andelen lämnad naturhänsyn på hyggena.

Kristin Allebrink, ordförande Skellefteå Naturskyddsförening