Klimatfrågan är en av vår tids största utmaningar.
Den politiska högern har alltför länge nedprioriterat frågan och därmed lämnat carte blanche åt vänstern att sätta agenda. Det har inneburit förbud och skatter.
Ett graverande exempel är skatten på plastpåsar som fått massiv kritik för att vara kontraproduktiv. I den här frågan tycks inte ens regeringen tro på sin egen politik.
Klimatklivet, regeringens stora klimatsatsning, har dömts ut av bland annat Riksrevisionen för att inte vara kostnadseffektivt.
Det krävs en kraft som kan påvisa att kapitalismen inte är ett hinder, snarare förutsättningen för att kunna möta klimathotet.
Klimatpolitiken är en global fråga. Här behöver vi eftersträva mer transparens och förutsägbarhet.
Ett enhetligt pris på EU-nivå för utsläpp av växthusgaser, ett ökat fokus på klimatbistånd så att åtgärder kan vidtas där de har störst effekt och en omställning av EU:s gemensamma jordbrukspolitik är några av de förslag som MUF antog på sin stämma.
Även om klimatfrågan är global har vi i Sverige förutsättningar som kan göra att vi tar hand om taktpinnen. Här är skogen och kärnkraften av central betydelse:
- Sverige behöver driva en politik som värnar skogsägarna och den privata äganderätten
Skogens betydelse för Sverige kan inte underskattas. Våra skogsägare bidrar till landets välstånd och ekonomi.
Trots detta bedriver regeringen en politik som försvårar för skogsägarna. Staten kan i dag klassa skogsmark som nyckelbiotop, vilket i praktiken gör den obrukbar, utan någon ersättning till markägaren. Det strider mot äganderätten.
Skogen är fenomenal på att binda koldioxid. Den fångar upp motsvarande 83 procent av Sveriges koldioxidutsläpp.
- Sverige behöver kärnkraft
I en tid när Sverige och världen ställer om till ett fossilfritt samhälle behöver vi mer el och fossilfri energi – inte mindre. Nedläggningen av Ringhals 1 och Ringhals 2 beräknas leda till att den fossila produktionen ökar i Europa eftersom Sveriges elexport kommer att minska.
De största utsläpparna i Sverige är transportsektorn och stålindustrin. För att de ska kunna genomföra en grön omställning behövs mer el. Att Sverige i dag, likt många av våra grannländer i norr, förlitar sig på elproduktion i form av sol- och vindenergi gör elförsörjningen sårbar.
Klimatfrågan måste tas på största allvar, och vi måste våga se utanför Sveriges gränser samtidigt som vi värnar det som kan göra oss ledande i klimatpolitiken.
Det behövs mer effekt och mindre symbolpolitik i klimatpolitiken.
Benjamin Dousa, förbundsordförande MUF (Moderata ungdomsförbundet)
Joline Göttfert, distriktsordförande MUF (Moderata ungdomsförbundet) Västerbotten