Klimatkrisen kräver mera kärnkraft

Replik. Med lite dyrare el blir det lönsamt att bygga reaktorer som kan återvinna använt kärnbränsle. Då behöver ingen ny uran brytas under tusentals år. Det är en känd teknik.

Foto: Adam Ihse/TT

Miljö2019-02-10 16:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Replik på Kristin Allebrinks (ordförande Skellefteå naturskyddsförening, ledamot i klimatgruppen), Barbro Viklunds (sekreterare Skellefteå naturskyddsförening, ledamot i klimatgruppen), Peter Lugnegårds (kassör Skellefteå naturskyddsförening, ledamot i klimatgruppen), Lars Johanssons (ledamot Skellefteå naturskyddsförening, ledamot i klimatgruppen), Anna Saurens (ledamot i klimatgruppen), Eiler Marklunds (ledamot i klimatgruppen), Jan-Erik Engmans (ledamot i klimatgruppen) och Joel Töyräs (ledamot i klimatgruppen) debattartikel ”Kärnkraften är inte lösningen på klimatkrisen”, publicerad i Norran och på norran.se onsdagen den 30 januari 2019,.

Enligt IPCC:s senaste rapport måste alla CO2-fattiga energiformer användas, och behovet av kärnkraft kommer att öka, om den globala uppvärmningen ska kunna begränsas till under två grader.

En debattartikel i Norran (30/1 2019) motsäger IPCC med argument som inte stämmer överens med verkligheten.

- Kärnkraft är inte speciellt dyr och tar heller inte lång tid att bygga

I Kina bygger man reaktorer på fem år till en kostnad av 40 miljarder kronor. Detsamma gällde för Oskarshamn 3 (O3): fem års byggtid till en kostnad av 15 miljarder kronor (= 47 miljarder kronor i dagens penningvärde). Vindkraften kostar ungefär lika mycket att bygga med hänsyn tagen till att dess tillgängliga effekt sällan når upp till märkeffekten.

Total elproduktionskostnad för kärnkraft är cirka 40 öre/kWh. För vindkraft det dubbla. Vindkraften subventioneras med cirka 20 öre/kWh. Det är någonting som kärnkraften inte åtnjuter.

- Uran är en uthållig energikälla

Uran finns överallt i världen i olika koncentrationer. Med en liten prishöjning kan det bli lönsamt att utvinna uran ur havet. Även torium kan användas. Det är också rikligt förekommande.

Med lite dyrare el blir det lönsamt att bygga reaktorer som kan återvinna använt kärnbränsle. Då behöver ingen ny uran brytas under tusentals år. Det är en känd teknik.

- Ingen svensk reaktor stängs av säkerhetsskäl

Våra svenska reaktorer är säkra. Trots det har vi höjt säkerheten ytterligare med utsläppsfilter.

En trovärdig miljövän borde gilla kärnkraft.

Lars Wiegert, civilingenjör med 40 år i elkraftens tjänst

Kärnkraften är inte lösningen på klimatkrisen