Klimatet behöver solel

Replik. Det är bråttom med omställningen till förnybar el om vi ska kunna hantera klimatkrisen och nå de mål som sattes upp i Parisavtalet. Därför behöver även Sverige sätta solceller på sina tak för att producera solel. Om vi använder en fjärdedel av de befintliga taken i Sverige kommer solelen att nå tio procent.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Miljö2019-02-03 16:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Replik på Joakim Bromans (ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån) krönika och replik om solel. Krönikan ”Sluta subventionera solelen” var publicerad i Norran och på norran.se tisdagen den 8 januari 2019 medan repliken ”Solelen behövs också på sommaren” var publicerad på norran.se söndagen den 20 januari 2019.

I sin krönika (Norran 8/1 2019) och i sin replik (Norran 20/1 2019) om solel hävdar Joakim Broman, ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån, att solelen inte kan exporteras, och att den skulle kunna vara ett hinder för vindkraften. Vår syn är att svensk solel bidrar till klimatomställning både i Sverige och i våra grannländer.

Det är bråttom med omställningen till förnybar el om vi ska kunna hantera klimatkrisen och nå de mål som sattes upp i Parisavtalet. Därför behöver även Sverige sätta solceller på sina tak för att producera solel. Om vi använder en fjärdedel av de befintliga taken i Sverige kommer solelen att nå tio procent.

Energimyndigheten har i sin solelstrategi satt upp målet att Sverige ska nå fem–tio procent solel till 2040. Vi på Solkompaniet är övertygade om att vi kommer nå dit redan 2030.

I dag står solelen i Sverige för endast 0,2 procent av elbehovet.

Joakim Broman är orolig för att överföringskapaciteten mellan Sverige och våra grannländer inte kommer att kunna hantera en ökad export av solel.

Fakta är att antalet kablar över Östersjön hela tiden ökar och att flera av våra grannländer har en stor andel fossil elproduktion.

Estland har 86 procent fossil elproduktion, Polen har 82 procent och Tyskland 48 procent. Det gör att deras behov av sol- och vindkraftsel kommer att vara stor under decennier. Eftersom fossil elproduktion är enkel att reglera ned så skapas en efterfrågan på all ren el som kan exporteras från Sverige.

Joakim Broman tar även upp att elpriserna under vissa timmar på sommaren kan bli väldigt låga, vilket skulle göra det olönsamt för vindkraften om solelen byggdes ut.

Att elpriserna ibland är låga skapar på längre sikt förutsättningar att styra sin elförbrukning till tider när det finns gott om el. I framtiden kommer miljontals hushåll i norra Europa att ha elbilar, batterilager och värmepumpar som interagerar med elsystemet och därigenom balanserar elpriset.

Fakta är också att både 2016 och 2017 har elpriset i juli varit på samma nivå som i januari. Och under 2018 var elpriset under sommaren 50 procent högre än i januari.

Solel är därmed bra både för klimatet och för att sänka elpriserna på sommaren för alla elkunder i Sverige.

David Larsson, seniorkonsult Solkompaniet, tidigare doktorand vid Mälardalens högskola

Johan Öhnell, ordförande Solkompaniet

Sluta subventionera solelenSolelen behövs också på sommaren