Trehundratusen svenskar äger skog.
Det är hög tid att samhället uppvärderar det obetalda arbete som skogsägaren lägger ner för att ta hand om skogen.
En mycket stor del av naturvården i de svenska skogarna bedrivs helt utan ersättning av de människor som äger skog. De lägger upp en långsiktig plan för skogen, vilka åtgärder man ska göra – var, när och hur. De lägger delar av sin fritid på arbete i skogen. De lägger ner åtskilliga timmar på viltvård och väljer också att spara områden och delar av skogen för biodiversitetsinsatser.
Teoretiska lösningar som ser bra ut på papper lämpar sig sällan för verkligheten.
Om vi politiker struntar i deras engagemang och kunnande, och i stället väljer att detaljreglera skogen över deras huvuden, äventyras inte bara ett aktivt skogsbruk utan också en aktiv naturvård.
Den förra S-MP-regeringen valde flera gånger att strunta i att ge skogsägare en rättvis ersättning – trots att man hindrat dem från att avverka skog. Därför är jag nöjd med att Centerpartiet lyckats stärka rättssäkerheten för skogsägare och ökat deras möjligheter att få ekonomisk kompensation för inskränkningar brukanderätten.
Det är ett steg i rätt riktning. Men tyvärr är det många, inte minst på EU-nivå, som agerar på ett sätt som hotar skogsägandet och därmed också skogs- och miljöpolitiken. Man förstör för de människor som konkret gör stor skillnad för miljön och klimatet.
Teoretiska lösningar som ser bra ut på papper lämpar sig sällan för verkligheten. Fler politiker måste ta ansvar för konsekvenserna av vad man driver för frågor. Skogsägaren måste få mer att säga till om eftersom det är hen som är den som tar hand om skogen.
Vi politiker måste lyssna mer på skogsägaren. Inte minst för att hitta de lösningar som ger ett hållbart skogsbruk och gör att skogsägarna känner engagemang att ta hand om sin skog.
Samhället måste ställa om i en grönare riktning. Det innebär att vi måste använda våra resurser på ett hållbart sätt, få en växande bioekonomi som kan ersätta fossila material och processer, men också skapa ett samhälle där vi arbetar tillsammans och inte motverkar varandra.
Därför bör vi uppmärksamma alla de små familjeskogsbrukare vi har i Sverige. De är inte bara är ryggraden i det svenska skogsbruket utan också den svenska naturvården.
Fredrick Federley (C), Europaparlamentariker