87 procent av befolkningen i Västerbotten vill att Sverige ska fortsätta som i dag – eller öka satsningarna på vindkraft.
Det framgår av en ny rapport från SOM-institutet vid Göteborgs universitet, som åren 2013–2018 samlat in svar från boende i länet. Bara en procent vill att vi ska avstå från vindkraften.
Det starka lokala stödet för vindkraften är viktigt.
Det gör det möjligt för Sverige att nå målet om 100 procent förnybar elproduktion 2040. Samtidigt skapar vindkraften lokala nyttor där den byggs ut.
Vindkraften ger snabba och stora utsläppsminskningar, både genom elektrifiering av transporter och industrin, och genom att ersätta kolkraft i våra grannländer. Under de kommande fyra åren väntas vindkraften fördubblas – och då stå för 30 procent av vår elanvändning – vilket kan minska utsläppen med motsvarande nästan en fjärdedel av Sveriges totala utsläpp.
Den nya vindkraften beräknas skapa över 18 000 årliga arbetstillfällen. När den tagits i drift kan den ge intäkter till statskassan på mer än åtta miljarder kronor per år i form av energi- och fastighetsskatt. Samtidigt pressas elpriset för industrin och nya verksamheter som etablerar sig i Sverige.
Vindkraften klarar sig utan stöd, och det finns mycket goda förutsättningar för en fortsatt utbyggnad av vindkraften.
Men för att utbyggnaden ska bli effektiv, med så litet lokalt intrång som möjligt, måste den ges möjlighet att byggas i bra vindlägen.
En viktig åtgärd är att ge kommunerna större ekonomisk nytta av vindkraft i den egna kommunen. Därför bör fastighetsskatten från vindkraftverk överföras från staten till kommunerna.
En annan viktig nyckel är att vindkraftens klimatnytta vägs in tydligare i miljöprövningen. Därför är det mycket bra att regeringen i sin nya klimatpolitiska handlingsplan anger att miljöbalken ska ses över så att verksamheter som bidrar till att nå klimatmålen kan tillgodoräkna sig det i prövningen. Det kan underlätta både kommunernas och domstolarnas ställningstagande till ny vindkraft.
Det finns ett brett folkligt stöd för den förnybara omställningen. Trots de senaste årens snabba utbyggnad vill 59 procent av de som bor i Västerbotten öka satsningarna på vindkraft ytterligare. Det kan jämföras med kärnkraften som bara åtta procent vill satsa mer på.
Ny vindkraft är sannolikt den mest effektiva klimatåtgärd en kommun kan fatta beslut om.
Genom att låta vindkraften byggas i goda vindlägen i länet kan Västerbottens kommuner driva den förnybara omställningen framåt.
Charlotte Unger Larson, vd Svensk Vindenergi