Plakatpolitik som slår mot jägarkåren

Krönika. Det var brottslingarna som skulle sättas dit, inte jägare och sportskyttar. Det var ett vallöfte som glömdes snabbt. I somras gick regeringen fram med ett förslag som innebär en tydlig överimplementering. Trots att Sverige redan har vapenlagar som bara behöver redaktionella ändringar för att ligga i linje med EU-direktivet.

Regeringen vill införa nya regler kring magasin – ett förslag som inte lär påverka brottsligheten men försvårar för jägarna.

Regeringen vill införa nya regler kring magasin – ett förslag som inte lär påverka brottsligheten men försvårar för jägarna.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Livsstil & fritid2019-12-17 06:56
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined
Regeringen vill införa nya regler kring magasin – ett förslag som inte lär påverka brottsligheten men försvårar för jägarna.

– Men vi vill lugna jägarkåren, vi kommer inte att införa regler som försvårar för jägare.

Inför valet 2018 försökte Socialdemokraterna dämpa de kritiska rösterna om det kommande vapendirektivet (Jaktjournalen 5/9 2018).

Det var brottslingarna som skulle sättas dit, inte jägare och sportskyttar.

Det var ett vallöfte som glömdes snabbt. I somras gick regeringen fram med ett förslag som innebär en tydlig överimplementering. Trots att Sverige redan har vapenlagar som bara behöver redaktionella ändringar, för att ligga i linje med EU-direktivet, föreslog man skärpningar på flera punkter.

I riksdagen tog det stopp. Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna sa alla nej.

De krävde att regeringen skulle återkomma med ett förslag på samma nivå som EU-direktivet.

Ett tillfälle för regeringen att backa och tänka om? Tydligen inte.

Mikael Damberg har på direkta frågor inte kunnat peka på ett enda rättsfall där regleringen hade behövts.

Snart återkom inrikesminister Mikael Damberg (S) med samma förslag – fast med en liten ändring: Kantantänd ammunition skulle inte omfattas av den föreslagna regleringen av vissa magasin – en reglering som EU-direktivet inte kräver. Övriga tillkrånglingar och överimplementeringar fanns kvar.

– Nu har vi lyssnat på kritiken, meddelade Mikael Damberg.

I så fall är det dags att boka in en hörselkontroll.

I början av november lade Mikael Damberg fram magasinregleringen ytterligare en gång. Nu omfattande den alla vapenmagasin, presenterat som ett verktyg mot gängbrottsligheten.

Exakt på vilket sätt det skulle hjälpa polisen är dock oklart. Jurister påpekade att möjligheten att beslagta och förverka magasin från kriminella finns redan i dag.

– Plakatpolitik, sa en förundersökningsledare inom polisen till Svensk jakt (8/11 2019). Vinsten är noll.

Mikael Damberg har på direkta frågor inte kunnat peka på ett enda rättsfall där regleringen hade behövts.

Lagrådet varnade i sin tur för att regeringen inte definierat ”magasin” i lagförslaget. Som sportskytten Pia Clerté och polisinstruktören Stefan Ekstedt skriver i Svensk Tidskrift (13/12 2019) innebär detta i praktiken att man förbjuder innehav av en plastlåda med en fjäder – utan att definiera vad som skiljer en laglig sådan från en olaglig.

Den brottsbekämpande nyttan är alltså noll. Regelkrånglet, oklarheten och merkostnaderna för jägarna är däremot tydliga. Ändå lägger regeringen fram fler förslag i strid med sitt vallöfte.

Hittills har oppositionen varit pålitlig. De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna sa i somras nej till motsvarande förslag. Det är dags att göra det igen.

Joakim Broman, ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Länkar:

Vapendirektivet:

https://www.regeringen.se/artiklar/2019/07/regeringen-presenterar-omarbetat-forslag-for-genomforandet-av-eus-vapendirektiv/

Magasinförslaget:

https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/lagradsremiss/2019/11/reglering-av-vapenmagasin/

Förundersökningsledaren:

https://svenskjakt.se/start/nyhet/polis-vinsten-ar-noll/

Sportskytten Pia Clerté och polisinstruktören Stefan Ekstedt:

https://www.svensktidskrift.se/regeringen-maste-backa-om-vapendirektivet/