Vilken roll spelar kulturen i ditt liv?

Vilken upplevelse i Sara Kulturhus minns du bäst? Eller har du fortfarande det där första besöket framför dig?

Krönikören bjuder dig att öppna dina sinnen och kliva in i kulturens fantastiska värld.

Krönikören bjuder dig att öppna dina sinnen och kliva in i kulturens fantastiska värld.

Foto: Jonas Westling/TT

Krönika2022-11-25 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om du fortfarande tvekar eller frågar dig, är det där verkligen något för mig, så hoppas jag att när du läst de här raderna knyter dina skor, tar på dig din jacka och beger dig mot stan. Jag lovar dig ett varmt välkomnande.

Mitt första möte med Sara var för exakt ett år sedan idag. Vet ni vad det första jag minns är? Doften. Doften av trä som slår emot mig.

Dofter har verkligen förmågan att väcka minnen, något som Marcel Proust skildrade i På spaning efter den tid som flytt. Där låter han doften från lindblomste och en madeleinekaka öppna dörren till det förgångna. 

När jag för första gången som nytillträdd vd för Sara kulturhus den 13 juni går in genom dörrarna till det magnifika tjugo våningar höga trähuset slår på nytt en ljuvlig doft av trä emot mig. Genast slungas jag tillbaka till mina barndoms somrar i skogarna runt sjön Sommen i södra Östergötland. Varma minnen som jag bär med mig in i det här äventyret som nypåstigen passagerare i Sara Kulturhus resa mot framtiden. För här har skogen bokstavligen flyttat in i staden. 

Mitt i en brinnande pandemi öppnar Sara Kulturhus sina dörrar och vi kan nu se tillbaka på ett år av upplevelser som många kommer bära med sig länge. Kanske fick de tillfällena fungera som en ventil för att klara av den många gånger ofrivilliga isolering vi alla mer eller mindre hamnade i. 

Att Sara Kulturhus öppnade just där och då har vi framsynta, modiga beslutsfattare att tacka. Varför då? Jo, för redan 2015 insåg man vikten av att fortsätta skapa ett attraktivt samhälle där människor vill bo, inte bara för att arbeta utan för att leva. Vilka fantastiska möjligheter det beslutet har gett Skellefteå. Att våga gå från ord till handling. Det kräver mod och det finns här i Skellefteå. Och nu är vi i början på en lång, lång resa som vi alla får vara en del av. För visst vill du åka med?

När nu den pandemiska ondskan äntligen har klingat av så fortsätter utmaningarna mot oss människor med krig och allt tuffare ekonomiska tider. Det påverkar oss på olika sätt. Men en sak ser jag och vet. Kulturen blir ännu viktigare i mångas liv. Det skapar mening och ger upplevelser som berikar, berör och ibland stör, för det är också kulturens uppgift. Att våga ifrågasätta och få oss att bryta tankemönster och invanda tankebanor. 

Vågar du utmana dig själv och prova något nytt? På Sara Kulturhus finns möjligheten. Här finns också möjligheten att ta del av det du redan känner till. Mina mest minnesvärda kulturupplevelser har inte varit de jag längtat mest efter och sett fram emot utan där jag blivit överraskad och fått med mig en upplevelse som jag kanske inte hade förväntat mig. Det är som att de gångerna har satt sig i kroppen. En härlig känsla som suttit i länge. 

Jag hoppas få se dig i vimlet i vinter. Med glädje över det kända och med en portion nyfikenhet över det okända.

Gästkrönikör Anna Jirstrand Sandlund, VD på Sara Kulturhus.
Gästkrönikör Anna Jirstrand Sandlund, VD på Sara Kulturhus.