Vi behöver förbereda oss på vad som komma skall

Det vi behöver är goda förutsättningar för att fler som redan bor här ska stanna kvar, och fler ska vilja flytta hit.

Hittills ser Northvolts planering ser ut att stå oskadd i förhållande till det omgivande samhällets kris, skriver Andreas Westerberg.

Hittills ser Northvolts planering ser ut att stå oskadd i förhållande till det omgivande samhällets kris, skriver Andreas Westerberg.

Foto: Lars Andersson

Krönika2020-04-22 06:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronakrisen gör att många människor blir arbetslösa.

Men i vår del av landet kommer det långsiktiga problemet att vara bristen på arbetskraft och kompetens.

Samhällsutvecklingen i norra Västerbotten är verkligen tvetydig. Många orter lider av krympande befolkning. Unga människor tvivlar på framtidsutsikterna på sin ort och drar till storstan.

Samtidigt är det få regioner där det varit så lätt att hitta jobb de senaste åren som i Västerbotten.

Coronakrisens varsel slår mot vår del av landet, vilket gör att vi riskerar ökad utflyttning. Samtidigt närmar sig de stora rekryteringsvågorna till nya industrier. Hittills ser batterifabriken Northvolts planering ut att stå oskadd i förhållande till det omgivande samhällets kris.

Med detta som bakgrund är det viktigt att vi i vår region tänker på hur vi kan förbereda oss för vad som komma skall. Det vi behöver är goda förutsättningar för att fler som redan bor här ska se möjligheterna i att stanna kvar, och att fler som inte bor här ska vilja flytta hit.

Min uppfattning är att Norranområdets riksdagsledamöter har ett särskilt ansvar. Därför uppmanar jag Jonas Andersson (SD), Isak Frohm (S), Åsa Karlsson (S), Helena Lindahl (C) och Fredrik Stenberg (S) att driva detta paket av åtgärder i riksdagen redan denna vår:

Gör det enklare att studera på distans från hemorten: Särskilt Umeå universitet borde få ett tydligare krav att bidra till regionens kompetensförsörjning på detta sätt.

Stoppa onödiga utvisningar: Det finns många människor som redan nu önskar bygga en framtid i vår region. Det handlar dels om flyktingar, dels om arbetskraftsinvandrare. Det vore högst onödigt om svårigheten att få eller behålla ett jobb just nu skulle leda till utvisningar.

Förbättra kommunikationerna: Det är bra att planeringen för Norrbotniabanan tidigareläggs, men det krävs mer. Pålitliga flyglinjer till Skellefteå flygplats måste säkras. Vägnätet mellan våra orter samt E4 måste rustas upp.

Underlätta byggande: Det måste bli ett slut på regler som försvårar bostadsbyggande i Norrland. Det är skillnad på storstäderna och norra Sverige. Därför måste strandskyddsreglerna mildras för vår del av landet. Dessutom är det viktigt att det blir lönsamt för fler att bygga nya hyresrätter. Därför behöver marknadshyror införas för hyreslägenheter.