Vandelspröva den som vill ha en importfru

Människor som misshandlar och kränker sin partner ska inte obehindrat kunna hämta hem nya offer.

Varje år kommer utländska kvinnor till Sverige för att gifta sig med en svensk man.

Varje år kommer utländska kvinnor till Sverige för att gifta sig med en svensk man.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Krönika2020-05-12 06:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bland de största grupperna som fått uppehållstillstånd i Sverige de senaste åren är anhöriginvandrare.

Bland dem är i sin tur gruppen nyetablerade relationer enskilt störst. Det betyder individer som kommer till Sverige för att gifta sig med en svensk medborgare.

I många av dessa fall handlar det om kvinnor som kommer till Sverige lockade av tanken på ett bättre liv och möjligheten att kunna hjälpa till och försörja den fattiga familjen i hemlandet. Männen de gifter sig med förväntar sig i sin tur att få en duktig hushållerska och mycket sex.

Det framgår av studien ”Broken dreams of a better life in Sweden”, som gjordes 2018 och är ett samarbete mellan Mälardalens högskola och Boromarajonani College of Nursing i Udon Thani i Thailand. I studien intervjuas 40 thailändska kvinnor som bott i Sverige i minst fem år och som lever eller har levt tillsammans med en svensk man.

Bilden som tonar fram är mörk. I hälften av fallen uppger kvinnorna att de blivit psykiskt eller fysiskt misshandlade. En liknande verklighet beskrivs i Expressens granskning av ”fruimport”.

Varje år kontaktar hundratals utländska kvinnor, som kommit hit för att gifta sig med en svensk man, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (ROKS) efter att de utsatts för övergrepp. Kvinnojourerna tror dessutom att det finns ett stort mörkertal.

Eftersom de flesta inte kan svenska, och är rädda för att bli utkastade ur landet, håller de tyst och lider. Och de som inte gör det körs på porten och ersätts ofta av en ny importfru.

Det finns män som hämtat upp till nio thailändska kvinnor, som om de vore förbrukningsvaror. Trots att männen i vissa fall dömts för kvinnofridsbrott mot tidigare fruar får de fortsätta som om ingenting hänt.

I en ledare i Expressen (27/4 2020) lyfter Linda Jerneck ett förslag från riksdagsledamoten Hanif Bali (M) om att man borde införa vandelsprövning, liknande den som finns när någon söker medborgarskap, vid anknytningsinvandring av nyetablerade relationer.

Det skulle innebära att den som vill ta hit en partner måste visa att hen inte har skulder samt att, om personen begått brott, visat sig skötsam under en viss karenstid.

Det är en fullt rimlig idé. Människor som misshandlar och kränker sin partner ska inte obehindrat kunna hämta hem nya offer.

Och kvinnor som kommer till Sverige med en dröm om kärlek och ett bättre liv ska inte riskera att hamna i våld och misär.