USA är så mycket mer än bara ”kristen höger”

Det finns kristna över hela den politiska skalan, också bland de mer progressiva.

Krönika 5 februari 2021 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

USA har installerat sin andra katolska president genom tiderna.

Joe Biden må ha åsikter som får en del katoliker att inte vilja rösta på honom. Främst när det gäller rätten till abort.

Men det råder inga tvivel om att den katolska tron är en viktig del av hans identitet. Det kan vara nyttigt att påminna sig om när ”kristen höger” i hög grad tagit över bilden av den kristne amerikanen i svensk nyhetsrapportering.

Här i Sverige var tusentals bänkade framför tv:n för att följa installationen av Joe Biden. Själv slogs jag av hur tydligt den amerikanska civilreligionen framträdde. Ett system som är så annorlunda vårt.

USA har aldrig haft någon statskyrka på det sätt som förr var vanligt i Europa.

Religionsfrihet är den amerikanska konstitutionens ”first amendment” – överst på listan i rättighetsförklaringen.

Många av de amerikanska nybyggarna hade anlänt på flykt undan förtryck på grund av deras religion. Det föll sig naturligt att skriva in det som en grund.

Den amerikanska religionsfriheten skrevs inte som en frihet från religion utan till. Självständighetsförklaringen uttrycker hur ”alla människor är skapade lika, att de är förlänade av sin Skapare med vissa oförytterliga rättigheter …”

Tankar i grunden präglade av kristen tradition.

Religionsfriheten handlade i slutet på 1700-talet främst om friheten att tillhöra vilken kristen kyrka man ville.

I frånvaro av en statskyrka som legitimerade makten ”av Guds nåde”, växte ett annat system fram. Det som brukar kallas civilreligion. Det systemet såg vi prov på även den 20 januari 2021.

Biden inledde sin dag med att fira nattvard, och svors sedan in med handen på sin familjebibel. Han citerade i sitt tal kyrkofadern Augustinus och avslutade förstås med ”God bless America”.

En katolsk jesuitpräst och en metodistisk pastor ledde varsin förbön.

Förutom nationalsången sjöngs ”Amazing grace” – ”Oändlig nåd” som psalmen heter på svenska. Fler andra som framträdde är katoliker: Lady Gaga, Amanda Gorman och Jennifer Lopez.

Naturligtvis är allt detta politiska markeringar. Samtidigt är det viktigt att se att ”kristen” i USA är så mycket mer än ”kristen höger”. Det finns kristna över hela den politiska skalan, också bland de mer progressiva.

Oavsett om de är katoliker, protestanter eller ortodoxa. Människor som drivna av sin tro vill verka för ett mer öppet och jämlikt samhälle. Som tillsammans söker frihet, värdighet, respekt och sanning – som Joe Biden sa i sitt tal.

Ämnen du kan följa