Många har upprörts över bilderna från ett svenskt slakteri där djur blir sparkade, slagna och bristfälligt bedövade innan de avlivas. Samtidigt visas en serie tv-program om missförhållanden på svenska gårdar.
Även om de flesta slakterier och gårdar har bättre djurhållning än i inslagen är det en smärtsam påminnelse om den sida av köttkonsumtionen som vi slipper se i affären: Att vi föder upp tänkande, kännande varelser under industrilika förhållanden för att få mer och billigare kött.
Priserna pressas. Bönder tvingas ha fler djur och får svårare att ha den uppsikt som krävs, eller råd att satsa på djurens välfärd. Djuren fraktas många mil för att små slakterier är svåra att få lönsamma.
Djurens rätt har jämfört och listat Sveriges djurvänligaste kommuner baserat på enkätfrågor rörande bland annat skolmaten.
Skellefteå gör många rätt när det gäller skolmaten. Satsningar på lokala varor och egna tillagningskök är två exempel.
Ändå hamnade vi på en föga hedrande plats 199. Majoriteten av kommunerna ställer högre djurskyddskrav än vad Skellefteå gör när de upphandlar kött.
I Skellefteå har andelen kött minskats i vissa rätter det senaste året. Men kommunen har inte antagit något nytt övergripande mål för kött.
Skellefteå skulle kunna bli bättre på att servera mer vegetariskt och veganskt. Inte bara i skolan. På konferenser för politiker och tjänstepersoner bör vegetariskt vara det normala.
Ja, jag vet. Vilt har haft det bra i skogen och naturbeteskött behövs för att hålla landskapen öppna. Det är den typen av kött som ofta lyfts fram som motpol till det vegetariska.
Men ärligt talat. Hur mycket av det kött medelmarklund äter i dag är av den sorten? Nästan hälften av det kött som äts i Sverige är importerat.
För mig blir ekvationen tydlig: Äter vi mindre kött och mer vegetariskt har vi möjlighet att betala vad det faktiskt kostar att ge köttdjuren ett bättre liv och ett värdigare avslut.
Skolan har i uppdrag att undervisa om hållbar utveckling och Agenda 2030. I den ingår att minska klimatpåverkan. Minskad köttkonsumtion lyfts fram som en konkret åtgärd för att nå dessa mål.
Livsmedelsverket menar att de flesta behöver minska konsumtionen av kött och rekommenderar mer växtbaserad mat.
Genom att visa att vegetarisk mat är en naturlig del av vardagen hjälper vi barnen att göra bra val för hälsa och miljö när de sedan ska laga sin egen mat.