Riktad invandring för gruv och mineralsektorn

För världsekonomin kommer de dåliga nyheter nu slag i slag. Och för länder med öppna ekonomier – som Sverige – verkar effekterna bli än svårare. Det går fort i hockey sägs det och nu känns det likadant med ekonomin.

"De flesta förstår att det finns oerhört många människor som har det svårt och som skulle må bra av att få komma till Sverige. Och i Norrland finns nu stora behov av arbetskraft, specifikt inom gruv- och mineralsektorn", skriver dagens krönikör Håkan Tarras-Wahlberg.

"De flesta förstår att det finns oerhört många människor som har det svårt och som skulle må bra av att få komma till Sverige. Och i Norrland finns nu stora behov av arbetskraft, specifikt inom gruv- och mineralsektorn", skriver dagens krönikör Håkan Tarras-Wahlberg.

Foto: Kurt Engström

Krönika2022-09-30 07:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Var det inte helt nyss som Sverige stod sig starkt efter att ha klarat sig jämförelsevis bra igenom pandemin? 

Visst hade det på många sätt känts bättre att bo någonstans där den egna energiförsörjning tryggad. Typ Norge. Men samtidigt finns det de som har det värre än oss och specifikt i Norrland har vi ju vattenkraften. 

Och på denna gröna och tillförlitliga energikälla baseras nu stora industriella satsningar. Så, vi får inte tappa tron på att de flesta av de investeringar som planeras kommer att bli av. 

De måste de bli. Världen kräver en omställning bort från fossila bränslen och de svårigheter vi nu upplever kommer en dag ha passerat. 

Och således - behovet av att locka alla de människor som krävs för att ta de jobb som skapas i norra Sverige kvarstår.

För utomstående kan det tyckas konstigt att samtidigt som vi i Sverige behöver betydande mängder arbetskraft, att det också finns ett växande motstånd mot invandring. 

Orsakerna är flera, naturligtvis. Saker och ting kan sällan förklaras så enkelt att de, till exempel beror på xenofobi eller ren skär rasism. 

Jag vågar mig på att gissa att om en större del av de människor som anlände hade möjlighet att få jobb och bidra till ekonomin, då skulle migrationsmotståndet minska, integrationen förbättras och det politiska landskapet förändras.

De flesta förstår att det finns oerhört många människor som har det svårt och som skulle må bra av att få komma till Sverige. Och i Norrland finns nu stora behov av arbetskraft, specifikt inom gruv- och mineralsektorn. 

Men, geologer, gruvingenjörer och maskinoperatörer, dom har det väl bra där dom nu är, kanske ni tänker. Nja, det beror på. Jag har sen länge jobbat med gruv- och mineralfrågor i jämförelsevis fattigare länder. 

Och jag vet att det finns många välutbildade, kompetenta och drivna människor som av olika anledningar inte till fullo kan utnyttja sina kunskaper i de länder där de bor. 

I Bolivia där jag är bosatt för tillfället, till exempel finns mycket duktigt folk med relevant erfarenhet. Detta är en möjlighet som jag gärna vill puffa för. En möjlighet som ej till fullo utnyttjats av Sverige och svenska företag.

Samtidigt finns länder som förstått detta och sen länge möjliggjort sådan invandring – exempelvis Kanada och Australien.

Och för er som tycker att detta är omoraliskt och bidrar till ”brain drain” vill jag att ni tänker er in i situationen mer personligt. Vidare, alla de kunskaper som dessa personer tillskansar sig i Sverige kan de dela med sina landsmän. 

Och detta kan i sin tur skapa fler ringar på vattnet än vad man någonsin skulle kunna ana.