Reflexvästen, ett mått på attraktivitet?

Krönika2022-02-11 06:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag gillar män i reflexjackor. Särskilt en av dem (nämligen min sambo). Jag vill bara förtydliga det så ingen tror att jag hoppar på personerna i jackorna som inte har gjort nåt ont. 

Men, nästan alltid när vi pratar om vad norra Sverige behöver så säger vi - jobb. Vi behöver fler arbetstillfällen och vi behöver växa. 

Vi pratar mera sällan om vilka som ska ta de där arbetstillfällena. Just nu upplever vi förstadiet till en industri-boom med utgångspunkt i den gröna omställningen som är nödvändig. Vi ser hur våra naturresurser blir basen för en ny samhällsbyggnad och vi hör och ser att här saknas arbetskraft. Folk flygs in. Lönerna höjs. Känslan av Klondyke är nära. 

Men vill vi att jobben ska gå till människor som inte bor här, egentligen? Som reser tillbaka till sina familjer när arbetsveckan är slut och där familjerna vägrar att flytta hit. För att här finns inget annat än att jobba i reflexjacka? 

Så blir det nämligen om vi inte samtidigt utvecklar andra delar av samhällsbygget. Att vi ser till att kulturen, sport och idrott frodas. Att musik- och kulturskolan får resurser. Att utbildning till helt andra yrken också ryms. 

Idag matchas inte de utbildningar som ges, särskilt bra med de jobb som finns och det är definitivt ett problem. Men, det är också ett problem om man inte kan få utbilda sig till det man verkligen brinner för.

Jag kommer från en liten ort. Arjeplog krymper för varje år. Det gör visserligen hälften av landets kommuner. Men det gör inte saken bättre. Arjeplog behöver fler arbeten. Många fler. 

Det betyder att Arjeplog måste vara ett attraktivt ställe att bo på. Redan idag finns det många jobb som man har svårt att hitta folk till. Busschaufförer. Lastbilschaufförer. Sjuksköterskor. Socionomer. Chefer. Och ska vi klara att växa, i konkurrens med alla andra kommuner, så måste hela familjer vilja komma hit.

Det kommunala grunduppdraget är nästan prick samma överallt. Att skola, vård och omsorg ska finnas på plats och funka bra. Det räknas också som en av de största konkurrensfaktorerna. Om skolan är bra och barnen trivs så är föräldrarna trygga och till en sån ort vill man flytta. 

Om man hittar ett fint jobb på ett ställe där skolorna är förfärliga, mobbing tillhör vardagen och lärarna är outbildade så kommer steget att flytta vara oändligt mycket större.

Så vart vill jag komma? Det måste finnas mer än arbetstillfällen om en kommun ska växa. 

Till att börja med så måste arbetstillfällena vara av mer än en sort. Livet mellan husen är viktigt. Besöksnäringen måste gro. 

Pusslet måste läggas med många olika sorters bitar. Och det är lätt att glömma bort när man pratar om hur de nya industrierna etableras och växer till. 

Gör vi det så får vi samhällen där vi bara ser reflexjackor. Och det vore allt bra synd.